2013. július 17., szerda

Kis verseny, kis hétvége


Nemrég, június utolsó hétvégéjén megrendezésre kerülő kápolnásnyéki verseny egy új esemény most már mindenki számára a rendezvénynaptárban, hiszen az idén immáron másod ízben megszervezésre kerülő rendezvényen már felnőtkategóriákban is összemérhették tudásukat az ország szinte minde pontjáról idesereglett versenyzők. Íme egy élménybeszámoló.
 

Megvallom őszntén számomra a Velencei tó partjától alig egy kilóméterre elterülő kis község eddig egy fehér folt volt makettezés szempontjából. Így teljes meglepetésként ért, hogy a település nevével fémjelzett pólókba öltözött makettező baráti kör fiatal tagjaiba botlottam rögtön a bejáratnál. Itt had emeljem ki a FIATALT még egyszer, mert a klub vezetője életkorával jelentősen kilóg a tagság többi részétől, hiszen csupa ifjú makettező palántával találkoztam, ami egy jó jel a hobbi “túlélését” illetően…
 

Miután kedvesen útbaigazítottak, hogy mely teremben is helyezkedik el a verseny egy kevésbé jól megvilágított művházterembe léphettem be, ahol középen két hosszan elhelyezett asztalon sorakoztak a nevezett munkák, míg kétoldalt a fal mellett egy kisebb méretű börzén lehetett költekezni. Itt lehetett válogatni a hazai importőr Eduard makettjei, kiegészítői között és akár fgurákra is lehetett költeni a konyhapénz nagy részét, hiszen az egyik hazai webshop is kitelepült a verseny idejére. Továbbhaladva pedig a terem szinpadán egy figura workshopot tekinthetett meg a közönség a nemzetközileg is ismert Kovács Olivér és György László “ecsetjeiből”, illetve a majdan kiosztásra kerülő díjakat lehetett szemügyre venni.
 

 

Az asztalokat végigböngészve sok szép munkát láthattak az érdeklődők. Szinte mindenhonan érkeztek versenymukák. Tiszteletüket tették a kapuváriak, mosonmagyaróvári, győri, pesti,veszprémi illetve a miskolciak közül is érkeztek jópáran! Igazán sokszínű lett a felhozatal, hiszen lehetett látni a szokásos műanyag makettek mellett papírból készült munkákat is. Sok újdonsággal sajnos nem találkoztam az asztalokon. Jópár munka már ismerős volt korábbi versenyekről… Szép számmal voltak figurák, vignetták, mind repüllő és harcjármű kategóriákban a hagyományos “stand alone” munkák mellett és öröm volt látni, hogy a gyermek és ifjúsági kategóriákban is voltak kiemelkedő munkák.
 
 

Summázva a tapasztalatokat, kellemes meglepetés volt, hogy a verseny kizárólag a szombati napra esett. Egy ekkora rendezvényt véleményem szerint nincs értelme kétnaposra elnyújtani, hiszen nincs annyi látnivaló, hogy ne lehessen pár óra leforgása alatt könnyen “ledarálni”. Az időpont ideális lehetne továbbfejleszteni egy egész hétvégés családi programmá, hiszen a Velencei tó partja nyáron amúgy is túristacsalogató, de felvetődik a kérdés, hogy valóban szükséges lenne felduzzasztani a versenyt? Véleményem szerint nincs szükség mégegy egész hétvégés programra. Hiába a remek megközelíthetőség, amit az autópálya nyújt és a helyszín, a jelenlegi “fogyasztóképes” makettező társadalom a már meglévő versenyek életbentartására is alig képes érzésem szerint. Sőt, követendő példának tartom a képolnásnyéki rendezést, hiszen nincs értelme két napig elhúzni egy ekkora versenyt, ha csak nem tudnak olyan köztes programokat biztosítani az összes érdeklődőnek, hogy ne legyen kínszenvedés kivárni a vasárnapi eredményhirdetést. Pont arra elég volt az idő, hogy mindent megnézhessen az ember, elbeszélgessen a régi ismerősökkel egy könnyed ebéd mellett, a közeli pizzázó helyek egyikén és pakolás után vagy hazavegye az irányt, vagy kihasználva a szép időt a tópart valamelyik strandján heverésszen még kicsit hazautazás előtt.
 
 
Külső hivatkozások:

2013. július 12., péntek

Interjú Horváth "Pepe" Péterrel

Az interjú nemrég jelent meg az ost-front.ru orosz oldalon angol nyelven. Gondoltam magyarul is érdekes lehet.


Szia Péter! Köszönjük a ránk szánt idődet!
Először is, egy igazán tehetséges makettezőként mutathatunk be, aki lenyűgöző és színes életképeket épít. Egy csomó díjad van nemzetközi versenyekről és rengeteg publikációd jelent meg. Igaz?

Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen sok rendezvényre látogathatok el, itthon és külföldön egyaránt. Általában díjakkal térek haza, köszönhetően az érdekes munkáimnak, és a témaválasztásnak. Valószínűleg ez a kettő a kulcs. Talán ezért is figyelik a professzionális újságok munkáimat egyre nagyobb érdeklődéssel. Mindig nagy megtiszteltetés, ha ezek közlik valamelyik munkámat. A legbüszkébb talán a Tamiya Magazine, Panzer Aces, Model Time, Military Illustrated Modeller és a Pro Modell cikkeimre vagyok, és persze címlap makettekre.




Tudjuk, hogy Budapesten élsz. Mesélj nekünk, milyen ott makettezőként? Vannak makett klubok, rendezvények, magazinok, gyártók, weblapok, fórumok, stb? Nem érzed magad egyedül?

Igen Budapesten élek. Egy csomó makett klubunk van Magyarországon, de ezek rendszerint kicsik. Amikor újrakezdtem a makettező karrieremet, megpróbáltam csatlakozni egy budapesti makett klubhoz, de sajnos elbuktam. Tudod, nem lehettem tag a legősibb okból kifolyólag…féltékenység. (Ezt úgy értem, ebben az esetben, ha be akarsz lépni a klubba, aminek a vezetője tudja, hogyan kell jól festeni, és te jobban vagy realisztikusabban festesz nála, akkor nem lehetsz tag, mert ő, vagy ők irigyek rád.) Így hát, alternatívaként én és pár barátom megalakítottuk a Cobra Modelling Club-ot. Itt megtalálod: http://cobramodell.blogspot.hu/
Minden véleményt szívesen fogadunk.
Az egyetlen magyar magazin, ami 2 havonta jelenik meg (szeretne megjelenni – a szerk.) a Pro Modell. Szerintem ez egy nagyon jó magazin. Hogy miért? Mert saját profi fényképésze van. Általában 6 magyar és egy külföldi munka van benne. Sajnos csak magyarul jelenik meg.
Egy csomó rendezvényünk is van. Minden klub rendez egy versenyt (vagy nem – a szerk.) De a legnagyobb, a Moson Show, 1600-2000 makettel. Ez egy elég népszerű rendezvény, a látogatók a világ minden tájáról jönnek, Finnországtól Kínáig, Spanyolországtól Oroszországig. 

Magyar gyártók?
Balaton Model – 1/72, 1/48 resin models
Miniman Factory – 1/35, 1/48 resin models
HAD decals – Hungarian decals from 1/72-1/35
The Bodi – 1/35 Figures
Black Army Figures – 1/35, 1/48, 1/72 Figures
LImes Models – wood accessories 1/35, 1/48, 1/72
RP Toolz – Photo etch Tools

Hogyan lettél te makettező? Gyerekkori hobbi volt?

Gyerekként kezdtem, de abbahagytam. Aztán 2008-ban kezdtem újra, azóta meg sem álltam. Évente általában 3-6 makettet fejezek be.

Nagyon kíváncsiak lennénk a weathering technikáidra. Milyen anyagokat használsz? Tudnál adni nekünk pár tippet?

Szinte már minden kipróbáltam (ez elég veszélyesen hangzik :) – a szerk.), de a művészolaj adja a leginkább realisztikus hatást, szerintem. Most éppen az AK „Mud and dirt” termékeit tesztelem. Van, ami tetszik van, ami nem. A port a Mig Prod. földszínű olajaival csinálom, de mint mondtam, nem ragadok le egy gyártónál, vagy technikánál.



A makettező karrieredre kik voltak a legnagyobb hatással? Milyen könyveket, magazinokat olvastál? Az öreg generációt Verlinden és a Tamiya Magazine inspirálta. Kinek a vállára álltál te?

Általálban egy fotó inspirál, amit megpróbálok megvalósítani. Ennyi. Nem akarok senkit követni, vagy másolni. Mindig a magam útját járom.
Persze sokan vannak, akinek a munkáit szeretem. Leginkább Adam Wilder érint meg. Mióta újrakezdtem, nem igazán voltak magazinjaim, vagy újságaim, amiből inspirációt meríthettem volna.

Van a makettezés mellett másik életed is? Család, munka, másik hobbi esetleg?

Igen, van családom, 2 gyerek, és munkám is van. Sajnos a makettezésre jutó idő egyre kevesebb.

Lássuk a makettjeid! Melyiket szereted a legjobban?

A személyes kedvencem a kis Tyúkudvar dioráma, de persze a Saipan Beach-et is szeretem.



Különböző méretarányokban dolgozol, 72/48/35, miért? A legtöbben csak egy méretben dolgoznak.

Nincs különösebb oka. Egyszerűen szeretem mindegyiket. Nem számít. Általában a 48-at és a 35-öt preferálom. Általában egy érdekes festés, vagy megjelenés, amit választok. Ha nincs 35-ös jármű hozzá, vagy túl nagy lenne, akkor váltok méretarányt.
Miért kedveled a rozsdás, elhagyott járműveket? És a graffiti, ez valami tényleg különleges!
Szeretem az elhagyott, kiégett, igazán rozsdás járműveket. Nekem ezek a kihalt rozsdás aranybányák jelentik az életet, vagy legalábbis az a szín kavalkád, ami ott van. Emellett igazán kedvelem a nagy kontrasztot, használt, vagy színes festéseket. Jó kihívás egy graffitis járművet is megfesteni. Mindig azon voltam, hogy valami különlegeset alkossak, amit még senki nem csinált előttem.

Elárulnád néhány makettező titkodat?

Nem igazán van. Minden írásomban elmondok mindent, részletesen, legyen az magyar, angol, olasz vagy spanyol
Akrilokat (Vallejo, Gunze) és művészolajt (Rembrant, Míg, AK) használok. Talán a legfontosabb, hogy mindig egy világos színnel kezdek, mert az olajrétegek ezt be fogják sötétíteni.
Szinte mindent kipróbáltam, de szerintem a Rembrant olajok adják a leginkább valósághű hatást. Most éppen az AK Mud and dirt termékeit tesztelem. Van, ami tetszik van, ami nem. A port a Mig Prod. földszínű olajaival csinálom, de mint mondtam, nem ragadok le egy gyártónál, vagy technikánál. (itt volt egy bekezdés  ismétlés az interjúban – a szerk.)



Mind dolgozol most? Tudsz nekünk valami készülőfélben lévő munkát mutatni?

Sajnos egyre több félkész munkám van. Például egy HET Guntruck 72-ben, Ural ATZ 48-ban, Firefly 35-ben, megy egy IS-2 is. És egy vizes dioráma, a Flamenco beach…


Az interjú többi része a reklám, ami nem érdekes a blog szempontjából, így csak a webshopt linkelem.

Forrás: ost-front.ru

2013. július 4., csütörtök

Publikátor - Mike Rinaldi interjú

Mike Rinaldi sokak által ismert nem csak kiváló hajlakkos technikájáról, de olajos waethering eljárásairól is. A közelmúltban indította útjára TANKART című könyvsorozatát, aminek apropójából ez az interjú is készült vele. A publikátor sorozatba ő is beleillik, ezért gondoltam érdekes lehet magyarul is az írás. Az eredeti itt jelent meg.


Mióta makettezel, és miért kezdted el?

Ahogy sokan közölünk, és is gyerekként kezdtem. Apám sokáig csinálta, de amikor 15 voltam, abbahagytam. Amikor 2003-ban felfedeztem a Missing Lynx-et, akkor kezdtem újra. Azóta is tart.


Mi a kedvenc részed: kutatás, építés, festés?

Nos, mivel a könyvem címe "Painting & Weathering", azt hiszem, maradok ennél :) Mindegyik szeretem valamennyire, csak a görgőcsiszolást, na azt nem, azt utálom.

Milyen más makettezők munkáit figyeled?

Na, ez jó kérdés. Igazából, egy csomóét. Ha le kell szűkíteni, azokkal kezdeném, akik közvetlenül hatottak a munkáimra. Phil Stutcinskas és Marijn van Gils mindketten kreatív és technikai zsenik. Mario Eens munkái újradefiniálják, hogyan is dolgozom a festés első szakaszaiban, és az Adam Wilder/Mig kombó, mert olyan sokat dolgoztam a Mig Prod. termékeivel, és az ő munkájuk mindig is inspirált.


Igaz, hogy egy teljes tudással rendelkező makettező vagy, mégis melyik az a terület, ahol úgy érzed, van még hova fejlődnöd?

Fotómaratás. Úgy az összeállítás, mint a türelem a tökéletes forrasztáshoz. De a legnagyobb gyengeségem a figurafestés, és tudom, hogy sok munkát és gyakorlást igényel, mint minden képesség elsajátítása, szóval tényleg rá kell feküdnöm erre.

A hobbi aktuális alakulásában, amit te magad is befolyásolsz, mi az ami a leginkább érdekel?

Milyen könyvem fogadtatása. Úgy érzem, eljutottam egy pontra, ahol már értékelhető dolgot meg tudok osztani, valamit vissza tudok adni a hobbinak. Az érdekel, hogy a következő generáció srácai mit tudnak ezzel kezdeni. Néhány technikában elég messzire jutottam, másokat épp csak elkezdtem használni, de tudom, hogy mindig lesz valaki, aki felkapja őket, és továbbfejleszti. Részemről ez a harckocsi weathering, és hasonlók, de olyan sok lehetőség van még ebben, és más témákban is, egy élet is kevés mindet végigvinni.

Ismert vagy az olajokra alapozott weathering technikáidról. Miért preferálod az olajokat, és hogyan találtál rájuk?

Makettező vagyok, akinek a végeredményre kell koncentrálni, és arra, hogyan éri azt el a tehetségével, a rendelkezésre álló anyagokkal. Szeretem tanulmányozni a fotókat, meglátni, a festék rétegeinek felépítését, és visszabontva kialakítani a megfelelő utat. Alapvetően két tulajdonság vált fontossá, átlátszóság, és kontrolálhatóság. Az olajok magukban hordozzák ezt a két fontos tulajdonságot. Az akrilok egyszerűen túl gyorsan megszáradnak, és az áttetszőséget különösen nagy felületeken nehéz egységesen kezelni velük. Az enamelek sokkal jobbak ezen a téren, de én Kaliforniában nehezen jutok hozzájuk, és ha sikerült is, sosem tudtam a mások által elért eredményt reprodukálni. Az olajokkal minden működik, különösen a határok egybemosása. bele tellett néhány évben, mire átláttam az egészet, de erről szól a tanulóidő. Semmi sem megy elsőre, és néhány év tapasztalat után újra és újra gondolom azt, amit Oil Paint Rendering – OPR alatt értek.


Megjelenő könyveid kapcsán elárulnád, miről szólnak, és miért kezdtél könyvet írni?

A TANKART szériában kihasználom az összegyűlt makettek, és az építésük alatt gyűjtött tapasztalatok leginkább tanító szándékkal való átadásának kombinációját. A könyvek amolyan munkaasztal melletti darabok, ami mélyebb magyarázatot ad egy-egy kihasznált lehetőség, alkalmazott technika használatáról, hol és hogyan, és az okáról, vagyis, hogy miért?
Jó pár cikket írtam a webre, és újságokba is, és a pozitív visszajelzések az eljárásaimról, és arról, ahogyan átadom őket, arra sarkalltak, hogy nagyobb dolgokba is belevágjak. De ezek a médiumok korlátozottak sok szempontból, ezért egy saját könyv kiadása jelentette a legjobb megoldást. Ráadásul több év grafikus dizájner oktatás és munkatapasztalattal megvoltak a legjobb eszközeim ahhoz, hogy mindezt egyedül megalkossam.
Valamennyire jó üzleti érzékre vall részemről, hogy ez lett a következő lépés. Az időzítés jó volt. A világ körülöttünk egyre bonyolultabbá válik, és szükségem volt valami hosszú távú kiszámíthatóságra, a rövidtávú cikkírások mellett. Van még mit mondanom a hogyan és miértekről. Csinálom, amihez értek, és remélem, hogy a srácok értékelik majd a befektetett munkát. A befejezés (festés – a szerk) sötét folt még sokaknak, és remélhetőleg a TANKART képes lesz majd megvilágítani azoknak, akiknek szükségük van rá.


Eddig sok makettező magazinban publikáltál. Várhatunk tőled még cikkeket, vagy teljesen a könyvekre koncentrálsz csak?

Igen, fogok még cikkeket is írni, korlátozott számban. A környezet folyamatosan változik, így nekem is korlátozottak a lehetőségeim ezen a fronton. Okosan kell csinálnom, szóval valószínűleg fogtok még látni makettet tőlem a könyv stílusában, de magazinok lapjain. De olyan sok fotó és leírás, amit készítek, nem fér bele egy cikkbe. Már beszéltem pár szerkesztővel, akikkel hosszú távú kapcsolatom van, és biztosan folytatni fogom az írást. Mindannyian szeretjük a nap végén átolvasni a magazinokat, és végül is ezekkel futottam be, szóval igen, fogok még írni. De a könyv van most a középpontban, és a TANKART még csak a kezdet, olyan sok ötletem van még.


Külső hivatkozások:
http://modelerssocialclub.proboards.com/
http://www.rinaldistudiopress.com/