2013. december 27., péntek

AK vagy AMMO?

UPDATE
Az elmúlt órákban jelentkezett nálunk az ismer magyar kritikus, mert a korábbi velvet/kurucinfo (LINK) logó áthallási problémát itt is felfedezni vélte. Íme P. Róbert levele:

Véleményem szerint, jelenleg már mindenki számára nyilvánvaló , hogy az alábbi két logó közti hasonlóság kizárólag a véletlen műve. A két márka semmilyen tekintetben nem mosható össze, vagy említhető egy lapon, hiszen az egyik a  makettezés univerzális értékeit hordozza, míg a másik tagadja mindazokat. 

Mig az egyik a minőségi makettezés oldalán kötelezte el magát, addig a másik a laikus tömegek hülyítésén keresztül igyekszik megvalósítani üzleti modelljét.

Nem tudok mást látni, mint a kiváló termék, világszínvonalú prezentáció és átütő szakmaiság harcát egy zavaros, meghatározhatatlan minőségű, hiszékenységre alapozó, profitorientált platformmal. 
Az egyik a valóságos innováció hordozója, a másik pedig kétes termék újracsomagolásokban, konkurensek féktelen másolásában látja a siker zálogát.

Szeretném felszólítani a mérvadó márka marketing menedzsereit ( :-) /ROFL), hogy haladéktalanul változatosság meg a márka vizuális megjelenését, vagy tegyék meg a megfelelő jogi lépéseket a konkurens másolóval szemben, mivel a jelenleg kialakult asszociatív viszony mérhetetlen károkat okoz a minőségi makettezés világának.

Kéretik a bejegyzést kellő komolytalansággal kezelni ;-)

No comment



A feladvány:

2013. december 7., szombat

Marketing majmok 2

A latin szappanopera folytatódik




Érdekes ez az egész adok-kapok az AK és az új MIG cég körül. Jelenleg még kulturáltan zajlik a szakítás, pár indulatos megjegyzés utal csak az esetleges felszín alatti konfliktusra.
Október elejétől pár hét telt el, és kész az új cég, web, ránc-felvarrott arculat, termékek, mindenen ott a módosított dizájn, termékeken a módosított cetlik, új csomagolások, termékek úton a kereskedők, meg gondolom a cikkírók felé is. A történések részleteire csak következtetni lehet, nyilván a sok háttér információ lassan azért majd kiszivárog az üggyel kapcsolatban. Ezt az egész szakítást több oldalról vizsgálhatjuk, a találgatások szintjén persze:

-Amennyiben a felek hirtelen összeveszése a lényeg, és nem egy tervezett akcióról van szó, akkor meglepő, hogy milyen rövid idő alatt fel lehet húzni egy céges infrastruktúrát szinte a semmiből.
Azt azonban hozzá kell tennünk, hogy itt megint csak nem a gyártásról van szó. Itt láthatjuk, mennyit számít maga a MIG brand értéke, a termék mint olyan, gyakorlatilag mellékszereplője a történetnek, lényegtelen ki gyártja. Bámulatos teljesítmény, nyilván benne van a MIG márkába rakott évtizedes munka, de akkor is.

-Amennyiben ez egy tervezett akció volt, akkor arra lehet következtetni, hogy az AK részéről már csak ilyen kétségbeesett mentés volt MIG idő előtti menesztése, némileg megnehezítve ezzel a másik fél dolgát.

Amit látni lehet, az annyi, hogy Mig egyet lépett a saját vállalkozás felé, jelenleg brandeli a cuccokat, gondolom gyártással most sem rendelkezik, de lehet már legalább egyedül brandel. Cégkivonatokkal, bejegyzéssel, adószámmal ezúttal sem hadonászott senki, mesés történetekből meg hallottunk már eleget.
Az emberek viszont ujjonganak, végre megint egy valami, amire az imádott celeb rátette a védjegyét. Az egész már tolódik a shopingolás élmény felé, hogy vegyek valamit, valami újat. Mindenkinél ott a sok AK készlet, aki erre fogékony volt, az nyilván beszerzett már belőle. A termék minőségével, paramétereivel senki nem foglalkozik, az emberek már követelik az újat, hol van, mikor lehet már venni? Maga a  termék nem érdekes, tud egy átlagot, van egy átlagos  minősége. Ami elválasztja a többitől az a marketing, az ígéret, a celeb, a minta, a kollektív élmény, hipnózis. 
"Bullshit nélkül viszont lehetetlen az áttörés, a tömegek elérése, szóval ez van"
Most meg lehet újítani az egész ciklust... makettekben nem jelenik meg különösebb javulás, majd megint jön egy újabb üzenőfal, ahova a sok gyermetegséget be lehet posztolni, aztán lehet rá 100-like-ot kapni, sikerélmény garantált, jönnek majd a termékbemutató cikkek, szerzőkkel aki majd megesküdnek rá, hogy ez a legjobb termék, ők maguk meg a legjobb makettezők, ostoba ujjongások, meg a szokásos hype.
Végre mindenki részese lehet a sikernek, támogathatja a sikert, a termék által maga is a márka sikerének részévé válhat, minimális ráfordítással. Törékeny álom lett volna ez még pár évvel ezelőtt, de ma már a kemény realitás. Ebben a hobbiban mindenki az eredményre szokott általában figyelni, a tapasztalás vizuális jellegű. Ki hitte volna, hogy a legnagyobb hűhó, tömegeket mozgatni képes elem majd éppen a felhígított olajfesték lesz. Itt már nem eredményről, esztétikumról, tulajdonságról beszélünk, sőt, már maga a technika is kezd lényegtelenné válni. Észrevettétek? Mindegy, csak használd, és már akkor is jó, ez az üzenet...

Nem lenne ez rossz, ilyen weathering, meg ehhez hasonló koncepciók, csak olyan mértékű a bullshit körülötte, hogy az már tragikus, a tömegeket meg szépen rángatja a marketing, a sztármakettezőket meg megveszik az ingyen termék csomagokkal, magazinokat lekenik hirdetésekkel, szokásos eljárások...



Bullshit nélkül viszont lehetetlen az áttörés, a tömegek elérése,szóval ez van. Egy terméket tökéletesített/bevezetett az AK a makettvilágnak, a worn effektet, ami egy megszelídített hajlakk, bár néha macerásabb a használata. Ezt legalább segített elterjeszteni. Mások is kiadták a saját verziójukat, az is lehetséges, hogy a művészipar évtizedek óta használ mindent, de legalább bevezették ide is :-D
Elképzelhető, hogy majd ez az új cég is valahogy elősegíti az innovációt, a konkurensek is lépnek majd, ki tudja. Talán megjelennek ellenpontok a makettezésben, akik szintén a tömegeket szeretnék szórakoztatni, és helyet keresnek a weathering fogyasztóiparban, lehet Adam Wilder körül kialakul valami, vagy megjelenik más. Belépnek a kínai gyártók a játékba, Trumpeter már kezdte anno az AK-val a kooperálást, most folytatják Miggel, lehet más gyártó is rá lesz kényszerülve idővel hasonló lépésre, ami konkurens körülményeket teremt majd ezen a fronton is.

A weathering ipar - a rengeteg tucattermék mellet - sok lehetőséget is tartogat, bízom benne, hogy idővel alábbhagy a marketing masinéria, és valódi termékinovációk következnek. Lehetőség van rengeteg, sok anyag - ami jelenleg a kreatív boltok polcairól elérhető leginkább - már várja, hogy a makettezőipar fő irányvonala is megszelídítse magának. Eddig például még nem láttam a repesztő lakkokat a kínálatban, pedig használatuk ma már egész elterjedt a vignetták, diorámák világában. Lehet a makettezők is értékelnének egy kezelhető, jó minőségű terméket!


Magam részéről én még emlékszem a srácra aki anno a pigmenteket hozta be a hobbiba, vettem is belőlük párat, még most is megvannak, egész hasznos innovációnak bizonyult ez annak idején. A többiből viszont inkább kimaradtam, minőségük és hasznosságuk nem volt meggyőző,  a Tamiya és Humbrol festékeim legtöbbje idősebb mint maga az AK cég, némelyik szerintem még a Mig Productions létrejötte előtt gyártódott, az olaj festék készletem valószínűleg engem is túlél majd, nem csak ezeket a cégeket, minőségben pedig verhetetlenek maradnak.  Pedig nem is vagyok annyira öreg :)


Nemrég szabadultam meg pár ragadós, gyanús állagú, bűzölgő csodaterméktől, mondom csak szennyezi a környezetét, ahol tárolom. Nem is használtam őket, de érdekes módon pár év alatt az állaguk romlásnak indult. Kidobni nem akartam, mivel láttam hogy sokan rajonganak értük, hátha valaki örömét leli majd benne. Megismerkedik velük, esetleg rájön, hogy ennél jobbak is vannak a piacon, nem kell feleslegesen befektetnie.
Elajándékoztam őket, bízva benne, hogy nem lesz sértődés, mivel nagyon gyenge minőségű dolognak gondoltam ezeket a termékeket. Nem kis meglepetésemre, a másik fél még kifejezetten örült is a csomagnak... 
Talán ez a marketing ereje...


2013. december 1., vasárnap

MOTIVÁCIÓ, elejétől a végéig!


A hétvégi pozsonyi verseny után vetődött fel bennem pár gondolat, elnézve a munkák és börzék felhozatalát és a szokásosnak tekinthető mit/hogyan/miért történt végiggondolása során. Nem a versenyt akarom jellemezni, egész egyszerűen csak itt jutottak eszembe ezek a dolgok, helyszíntől függetlenül.

Az első, amin elkalandoztak a gondolataim, az itt látott makettek, amikről véleményt alkotok magamban, oda kerüljenek? A válasz persze egyszerűnek tűnik: végy egy makettet, rakd össze, fesd el, hozd el. 
Ideális világban ez biztos így van, de szerintem egy kicsit bonyolultabb a kérdés. Azt hiszem a makettezők 99.9%-a tart ott, hogy 1-től a végtelenig állnak odahaza a polcon, szekrényben, kutyaólban, egyéb helyen az elkezdett, félbehagyott makettek. Pedig ezek is úgy indultak, mint a versenyen látottak: vedd meg, rakd össze, fesd le, vidd versenyre, vagy tedd be a vitrinbe. Akkor a válasz talán mégse olyan egyszerű?



Vegyük sorra az elejétől. Végy egy makettet. De mégis milyet? Hát, ami tetszik, egyszerű a dolog, gondolnánk. No, igen, de mégis miért tetszik? Szép a formája? Érdekes a festése? Vagy talán a típusa? Esetleg hallottuk, hogy a makett szuper minőségű, szinte összeáll magától? Megtetszett valamelyik újságból, fotóról, versenyről netán? Bármi is legyen a válasz, szerintem ez az egyik leglényegesebb pont, mert itt fog eldőlni fejben, hogy mi lesz a sorsa a makettünknek, csak maximum mi nem látjuk a döntésünk következményét. Ez egy érzelmi kérdés. Egy gondolatba sűrítve arról van szó, mi motivál minket a vásárlásra?


A következő rész lenne, hogy a doboznyi műanyagunkból próbálunk valami formát kihozni, tehát építsük is össze. Igen ám, de hogyan? Nyilván a cél az lenne, hogy minél szebben, pontosabban. Van, aki megelégszik azzal, hogy amit a dobozban lát, azt használja fel. Másnak ez nem elég, számukra ez kevés, de pont nekik találták ki a maratásokat, gyantákat, egyéb feljavító eszközöket.
Itt már kezd a végeredmény szempontjából körvonalazódni a történet, mert akár így, akár úgy építsen valaki, a legfontosabb, hogy az érdeklődés fennmaradjon. Amikor jönnek azok a mondatok, hogy gyakorló makettnek jó lesz, akciósan vettem, nem volt drága, majd a vitrin hátuljára teszem, sose szántam versenyre, stb., akkor gyakorlatilag már el is dőlt, hogy a makett odakerüljön a többi jobb sorsa érdemes, félkész, esetleg ténylegesen elkészült, de a vitrin leghátsó sorába szánt alkotások közé. Szerintem egy makett elkészülése szempontjából ez a legkényesebb folyamat, ha nincs elég kötődés a témához, akkor a kitartás ennél a pontnál szokott igen gyorsan elfogyni.  Vagyis a motiváció, hogy megvegyük, nem egyezik azzal, ami a megépítésre is motiválna.


Tegyük fel, hogy már „csak” a festés van hátra, így vagy úgy, de készen áll rá a nagy mű. Mivel akár laikusok, akár makettező kollegák nézik meg a makettet odahaza, interneten, versenyeken, a végeredmény szempontjából ez is elég sarkalatos pont. Nem véletlenül mondják, hogy a festés fogja eladni a makettet, hiszen ezzel viszünk életet az addig „csak” összeragasztott műanyag halmunkba. A különböző látásmódokról, stílusokról nem akarok szót ejteni, mindenki maga dönti el, hogyan és mit fest, de a befejezés melletti kitartás itt is pont annyira fontos, mint az előző részben. Mennyire illúzióromboló tud lenni, amikor egy szépen, precízen megfestett repülőn a fegyverzet például annyiból áll, hogy fehérre van festve a rakéta, feketére a fejrész, és egy csöpp ezüst látszik a keresőfejen. Egy vonószemen végigfutó sorja. Ha teljesen feketére festi valaki a kerekek gumirészét, és mindezt még fényesen is hagyja. Amikor a teljesen felfegyverzett repülő alatt a gumiknak nulla lapulásuk van. A talajra illesztve repül a jármű egyik kereke… Egyértelmű, hogy az alkotó tudna ettől sokkal többet, és szebbet, de csak összecsapta a végét…. Apróságok, de mégis, ilyenekből látni leginkább, hogy mennyire volt erős az a kezdeti, „végy egy olyan makettet, ami Neked tetszik” pont…
A lényeg, hogy a motiváció, ami a makett megvásárlására sarkallt minket, kitartson a végéig. Különben, csak egy újabb bontatlan készlet lesz a polc tetején, vagy a munkaasztal sarkában.


Csodáljuk a neten fellelhető munkákat, sokan azt mondják, bárcsak én is ilyet tudnék építeni, festeni, pedig, ez nem varázslat, nincs benne semmi rendkívüli, csak hozzáállás, kellő kíváncsiság és kitartás kérdése az egész. Ha tetszik valami, igazán tetszik, akkor megteszel érte mindent, és ezt más is látni fogja. Azt gondolom a fejlődés ebből lesz és abból, amikor nem kifogásokat keres valaki, hogy miért NEM lesz jó a végeredmény, hanem tesz azért, hogy egy kicsit MÉG jobb legyen. 

Ki tudja, legközelebb akár a Te munkádra is mondhatják valahol a világban, hogy bárcsak én is ilyen makettet tudnék építeni! 

képek: