2015. április 9., csütörtök

MóvárváróM 2


A Mosonshow egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó programja a börze. A külön épületet megtöltő vásár minden makettező egyik fő célpontja. Megtakarított pénzünk elköltését semmi sem akadályozza, a kínálat bőséges, és az árak … jó, ezt hagyjuk. Az árusok nagy része hosszú ideje visszajáró, minden évben ugyan azt a helyet bérli ki. Ehhez térkép és névsor is nyilvánosan rendelkezésre áll, így bárki előre böngészhet a boltok között. Az általános termékkínálattal rendelkező standok között van néhány specifikus bolt is, amiket nem árt, ha ismerünk.


Mindjárt az elején az Aires-el kezdeném, hiszen náluk az április 14-ig e-mailben leadott előrendelésekre a helyszínen fizetve 20% kedvezmény jár!!! (5 tétel alatt 10%). A magas minőségű műgyanta repülőgép feljavítóiról ismert cégtől ez mindenképpen kecsegtető ajánlat.


A cseheknél maradva a szokásos helyen találjuk majd az Eduard termét. Gunze festékek, maratások és korábbi Eduard makettek jóárasítva, szólhatna a szlogen. Az eddigi versenyeken mindig jutányos áron juthattunk a cég műanyag makettjeihez, reméljük idén is hasonló lesz a helyzet. Előrendelés 15%-os kedvezménnyel náluk is volt, április 8-án zárult. A cég legfrissebb készletei közül érdekes lehet a Hasegawától átvett F-104 európai matricákkal, és sok kiegészítővel, az újra gyártásban lévő népszerű MiG-21MF kitjük, és a világháborús szériában a Spitfire sorozatuk legfrissebb darabja a Mk. VIII szuper (többek között) cápafogas festéssel. Újra gyártásba veszik a FW-190 A8 sorozat romboló változatát, és a72-es L39-est is. Ismét jön egy rakat weekend edition, vehetünk új fazonú Spitfire söröspoharat, és ízléstelen színű pólókat, amit csak az alkalmazottak hordanak. DE, azon kevés boltok egyike, ahol kártyával fizethetünk. Az árfolyamok általában nekünk kedveznek!


Szlovák bolt az Artol, akik a scratchelni vágyókat kényeztetik a legkülönfélébb alapanyagokkal, minden féle formában és anyagból. Sztirol, réz, alu, akármi kell, keressük őket, mert általában kedves (magyar nyelvű) kiszolgálással és ésszerű árakkal várnak minket.

Tracks-n-troops néven várt ismerté a pardubicei (Cz) webshop, kimondottan az apró 1/72-es harcjárművesekre koncentrálva. Rengeteg máshol alig, vagy csak nehezen beszerezhető kiegészítő, és kis szériás gyanta dolog van náluk, és Milan általában ezekből hoz nagyobb mennyiségben a showra. Külön kiemelendőek a Black Dog és az OKB Grigorov termékei. Előbbi cseh gyanta kiegészítőket gyárt, a málháktól kezdve az utcarészleten át a figurákig, szinte minden témában. Utóbbi a multimédiás makettek mellett, gyanta kerekeket, lánctalpat és maratásokat gyárt. Ha konkrét dolgot keresünk, érdemes itt is előre rendelni, bár akciót nem láttam meghirdetve.

És ezzel rá is térünk a magyar sorra. Jellemzően szintén 1/72-ben érdekelt, ámde nem kereskedő, hanem gyártó a magyar Balaton Modell. Most azonban két 1/35-ös újdonságuk miatt lesz érdemes meglátogatni őket. MTZ-82, A TRAKTOR, és KS-2573 daru a Trumpi Uraljához.



A Peko Publishing könyvei mindig várakozással töltik el az ember. Standjukon érdemes körülnézni, elsősorban a világháborús harcjárművek kedvelőinek. Legújabb kötet a Stug. III 3. része, és ott lesz még a budapesti harcokat feldolgozó Bécs még várhat című kiadvány is.



Elsősorban nem maketteket, hanem szerszámokat vásárolhatunk Pepe (RP Toolz), alapanyagokat és hasznos holmikat Tóth „Z63” Zoli, wargame dolgok mellett Vallejo festéleket, ecseteket, stb a Wargammers, és fém lánctalpakat a Friulmodel standján.

Mindezek mellett még rengeteg kereskedő és gyártó standja rendelkezésükre áll, ha pénzt költeni, vagy csak nézelődni szeretnénk. Ha megteszik valami, fussunk egy kört, mert könnyen lehet, hogy megtaláljuk olcsóbban máshol. Ha ritkaság, akkor viszont csapjunk le ár, mert nem lesz ott sokáig. Alkudni szabad, és tapasztalatom szerint lehet is. Ha mégsem, azt észre fogjuk venni. 

2015. április 6., hétfő

MóvárváróM


A Mosonshow a magyar makettezők éves legnagyobb, és egyben leginkább várt rendezvénye. Sokszor érték kritikák, olykor alaptalanul is. Mégis, a show megy tovább, és ha nem is minden tökéletes, azért még mindig jól érzi magát minden látogató ezen a hétvégén. Most egy várhatóan több részes írásban szeretnénk kicsit felkészíteni az olvasót a várható attrakcióra. Az idő és hely beosztás hivatalos formában ismert, és az évek folyamán kiforrott rendszerben zajlik minden. A látogatónak érdemes elkészítenie a saját időbeosztását, hiszen a 2 napba nem egyszerű belezsúfolni a nevezést, fotózást, börzét, workshopokat, barátokkal beszélgetést. Ehhez szeretnénk némi segítséget adni, kiemelve a rendezvény néhány számunkra kedves, vagy érdekes pontját. Kezdjük a wrokshopokkal. A rendezvény hivatalos csatornáin jó előre láthatjuk már az időbeosztást, és az előadók névsorát is. Elsőként szemezgessünk az idei felhozatalból:

Jiří Malchárek

Jirka neve nem feltétlenül cseng ismerősen a többség számára, hiszen egy fiatal feltörekvő tehetségről van szó. Sokunk számára Kingtiger projectjével hívta fel magára a figyelmet. Maga a makett igazán finom munka, a nordic iskola stílusjegyeit hordozza magán, ahogy a járművet élettel megtöltő figurák is. És ez Jirka igazi erőssége, az egységes, kiegyensúlyozott kompozíció. A figurák arca kevésbé fakó, mint az a nordic stílusra jellemző, de a ruházat és a felszerelés színvilága egybe vág a járművével. Önmagában a jármű, és önmagukban a figurák sincsenek túlkomplikálva. Minden becsületesen meg van építve, minden becsületesen, szépen, precízen és ízlésesen le van festve. A kulcs az egységben rejlik. Minden ugyan azt a kiegyensúlyozott színvonalat követi. Az egész egyben van. És ez nagyon ritka, mondhatjuk, egyedülálló, ilyen magas színvonal mellett mindenképpen. Jirka előadása a ruházat festéséről szól majd, ami harcjármű makettezőknek kimondottan hasznos lehet, hiszen olyantól láthatjuk a fogásokat, aki eleve járművekhez festi a figurát, nem önálló alkotásként. Valószínűleg nem látunk majd virtuóz művészi megoldásokat, sem mikroszkopikus részleteket. Viszont várhatóak hasznos, és használható trükkök, hatékony, és hatásos színhasználat, kontraszt, és arányok. Mindez azért lehet fontos, hogy a figura majdan ne ugorjon le a tankról, hanem a kompozíció részeként oda illő részlet legyen, egységet alkosson a járművel. Harcjárműves szempontból ez az előadás lehet talán az egyik legérdekesebb és leghasznosabb a hétvégén. 




Bernhard Lustig


Sosem felejtem el, amikor 2006-2007 körül ott ültünk a mosonmagyaróvári aula sarkában egy asztalnál, összezsúfolva vagy 20-an, és lélegzet visszafojtva figyeltük, ahogy Bernhard ha jól emlékszem egy Luchs-ot festeget. Minden kérdésre válaszolt, körbeadta, ha kellett megmutatta még egyszer. Ez úttal szervezettebb formában találkozhatunk a német dioráma építővel. Bernhard is amolyan élő legenda. Diorámái már akkor 8-9 évvel ezelőtt is mértékadóak voltak. Egységesen magas színvonala, és mindig érdekes témaválasztása, de főleg a mozgalmas tálalás miatt ragadta meg a szemet, és láncolta le figyelmünket hosszú percre minden alkotása. Némi szünet után úgy tűnt őt is beszippantja a makett média, és az ezzel járó minőség esés, de úgy tűnik behúzta a kéziféket, és legutóbbi Pz IV L/70 diorámája ismét a régi Bernhardot idézi. Előadásának címe „The ideal milieu”, amit „Az ideális környezet”-nek fordítottak. Magyarul nem tudtam rájönni, mit akarnak, de az angol megfogalmazás azért rávilágít, hogy itt nem a növényzet, vagy a sáros út megjelenítéséről lesz szó. Korábban már említettem az egységes kompozíció fontosságát, nos, ez lesz az az előadás, ami direkt erre lesz kihegyezve. Elrendezés, arányok, szem vezetése, párhuzamosok, szögek, zsúfoltság, üres terek és hasonló fogalmakra legyünk felkészülve. És készüljünk kérdésekkel is, mert Bernhardtól mindig érdemes kérdezni!




Kristof Pulinckx

Kristof visszajáró vendég Mosonmagyaróváron. Ezer éve makettezik, főszerkesztője az Art of Modelling folyóiratnak, és tagja a belga KMK klubnak. Aki követi a szaksajtót, vagy Facebook-ot, esetleg a nemzetközi fórumokat, azoknak nem kell őt bemutatnunk. A szóló harcjárművek terén érzi otthon magát, korszaktól függetlenül. Mióta közelebb került a KMK-s társasághoz stílusa sokat finomodott, és mára talán véglegesen kiforrott. Úgy tekintek rá, mint az ésszerű mértékig cizellált, hatékonyan kivitelezett harcjárművek mesterére. Számomra ő az, aki a belga makettezés magasiskoláját (Staff Snyers, Marjin van Gils, Mario Eens, Hugo Luyten) átülteti a makettező hétköznapokba. Stílusa jellegzetesen hordozza a belga makettezők stílusjegyeit, a van dyk barnát, az összetéveszthetetlen sárgákat, és a „mély” festéseket, ahogy a felületnek az árnyékhatásokkal ügyesen mélységet adnak, így egyszerűen jó ránézni a makettre. Kristof előadására kérdezz-feleleket terveznek. Erre külön kíváncsi vagyok. Általában az előadások egy megtervezett folyamatot mutatnak be, arra készül fel az előadó alapanyagokkal, előkészített makettel, szerszámokkal, stb. Érdekes lesz, egy elvileg bármilyen témát érintő kérdezz-felelek session-t hogyan tud majd megoldani. Mindesetre ez áll majd legközelebb a workshop eredeti jelentéséhez, hiszen itt várható a legtöbb interakció a nézőtérről. Ha harcjármű festésről van szó, kérdezzen mindenki bátran, minél több kérdés felmerül, annál jobb, ez adja majd a motorját az előadásnak. Hülye kérdés nincs, és biztos vagyok benne, hogy Kristof is rugalmas lesz majd a különböző szinten mozgó makettezőkkel szemben. 






Zdenek Sebesta

A cseh repülő makettezés élő legendája. A precizitás, és a tiszta munka egybeforrt a nevével az évek alatt. Még sosem láttam előadását, ezért nagyon kíváncsi leszek rá. Elsősorban azokat a trükköket várom, amivel ennyire precízen tud dolgozni. A szegecselés, a karcolás, és úgy egyáltalán a repülő makett építés terén azt hiszem, bárki tanulhat tőle. Előadásának nincs a többihez hasonló specifikus címe, csupán annyit tudunk, hogy repülő témakörben csinál majd valamit. A bontásokban, és a miniatűr részletek megépítésében ő igazán nagymester, nem tudom mennyi fog az időbe beleférni, de mindenképpen érdemes minden repülősnek beülni.




Kovács Olivér

Olivért sem kell bemutatnunk senkinek. Figurái régóta láthatóak versenyeken, újságokban, saját DVD-je is készült az MXpression gondozásában. A bőr felületek megjelenítésére kifejlesztett egyedi technikája jelenti az ő védjegyét. Ezt fogja bemutatni nekünk a gyakorlatban is. Más akril technikákhoz hasonlóan ezzel is lépésről lépésre haladva, rétegenként felépítve érhetünk el látványos eredményt. Persze ehhez is kell gyakorlás, így elsőre senki ne várjon csodát, de Olivér sok éves tapasztalatának köszönhetően biztosan egy kiforrott módszert leshetünk el. Első sorban figurásoknak lehet majd hasznos, de harcjárművesek is profitálhatnak belőle, hiszen még a II. VH után is sok bőrből készült felszerelési tárgy kerülhet az ecsetünk alá. Olivér tipikusan az a makettező, akitől érdemes kérdezni, ha lehetőség adódik, szívesen segít, és elmagyaráz mindent. 






És a nagy hiányzók. Mivel a várt vagy beharangozott információkkal ellentétben úgy tűnik mégsem lesznek itt, álljon itt 1-2 makett, remélve, hogy jövőre talán sikerül elcsábítani valamelyiküket.

Adam Wilder






J.M. Villalba





moshonshow.hu
kpmbratislava.sk
facebook.com

2015. február 3., kedd

A galapagosi pingvinek

A lényeg, hogy a természettől mindig tanulhatunk. Ott vannak például a galapagosi pingvinek. Brit tudósok vizsgálták őket, és rájöttek valamire. Első látásra nem is feltűnő, de statisztikai adatok alapján nagyon konkrét, már-már szoros összefüggés mutatkozik a galapagosi pingvinek párzási periódusainak alakulása és az évszakok változása között. Persze ehhez valószínűleg teljesen felesleges volt a galapagosi pingvineket vizsgálni, hiszen a föld fajainak nagy része az évszakok változásához igazítja a párzási periódusait. Persze nem tudatos döntésről van szó, hiszen az állatok nem rendelkeznek öntudattal. Ez különbözteti meg őket tőlünk, emberektől. Reméljük.

Nos, a galapagosi pingvinek után nem árt megvizsgálni az embereket sem. Nézzünk csak szét saját környezetünkben. Rövid időn belül rájöhetünk, hogy az emberek többsége sem rendelkezik öntudattal. Nem tudja definiálni saját magát. Nem tudja megfogalmazni, hogy milyen értékek, milyen elvek, eszmék, ideológiák, célok, vagy okok mentén éli az életét, éli a mindennapjait. Mivel nincsenek önálló gondolatai, kialakult énképe, ezért valahonnan kell szereznie, hiszen különben állatnak érezné magát. Vagyis a legtöbb embert nem az különbözteti meg az állatoktól, hogy van öntudata, önképe, hanem, hogy szerzett magának egyet. De persze ez sem tudatos, nem keressük az önképet a google-ön, hanem azt találjuk. Az egyszer csak ott van előttünk. Nem biztos, hogy mindjárt az első tetszik, de lehet, hogy a második, ami szembe jön, már jó lesz. Meg aztán lehet, hogy a harmadikból is megtetszik egy-két dolog, és abból is szemezgetünk.



De ki rakja elénk? És itt jön a lényeg: vannak olyan emberek, csoportok, vagy ma már akár önálló entitássá fejlődött vállalatok, akik/amik képesek olyan mintákat kreálni (jelentős anyagi haszon reményében), amik a hétköznapokban feltűnés nélkül felvehetők, a mindennapokra kényelmesen, kompromisszumok nélkül alkalmazhatók. Ezeket aztán simán magunkévá tehetjük. Mindennek következménye, hogy ezek a, nevezzük irányítóknak, képesek nagy tömegek viselkedésmintáit manipulálni, irányítani. Persze nem direkt dolgokra kell gondolni. Nem mondja senki, hogy mostantól Suzukit kell venni mindenkinek, mert csak. Ezek hasonlóan a pingvinek töcskölése és az évszakok változásának viszonyához, észrevétlen, ösztönszerű reakciókat kiváltó apró, meglapuló, de mégis végtelenül tudatosan elhelyezett dolgok, általában kommunikációs eszközök. Például ha azt mondom gyorsétterem, mindenkinek a McDonald’s jut eszébe először, ezt felmérések igazolták. Pedig olyan konkurensei vannak, mint a Burger King, a KFC, vagy a Subway. És igazából a palacsintázóra, a hamburgeresre, a gyrososra, a lángososra nem is gondol senki, pedig...

Vizsgáljuk meg a jelenséget a hobbink tájékán. Vajon létezik-e a makettezésben olyan elénk rakott viselkedési minta, amit valaki, valakik kreálnak, annak érdekében, hogy sok-sok ember ezt kövesse, és ebből ezek a valakik hasznot húzzanak. Az az ember, aki nem kreált minták alapján működik, hanem képes saját maga megfogalmazni mitől lesz valami, akár saját maga, jó, és mitől rossz, arra az emberre ugyan hatással lehet egy minta, de bizonyosan nem fogja ezt 100%-ban adaptálni a saját életére. Vajon van-e olyan tevékenység ma a makettezésben, ami apró, de folyamatos üzenetekkel egy adott irányba próbál terelni minél nagyobb tömeget. És vajon milyenek lehetnek ezek az üzenetek? Valószínűleg első ránézésre átlagosak, szimpatikusak, és szinte biztos, hogy igazi céljukat (vedd meg) sem első, sem második ránézésre nem vesszük észre, csak ha kívülről, objektíven megvizsgáljuk. Vajon van-e olyan ember, csoport, vállalat a makettezésben, ami ilyen üzeneteket közvetít, és mindenféle látszólag ettől független akcióban, legyen szó facebook csoportról, makett versenyről, bolti akcióról, vagy csak egy megosztott képről, mindig ugyan azt az egy rejtett célt (vedd meg) bújtatja bele minden megnyilvánulásba. Ugyan azt az egyet, amit már annyira megszoktunk, hogy ha a festék, weathering, grime, effect szót meghalljuk, az jut eszünkbe, hogy…


Nos, kedves Ammo Makettezők, megállapíthatjuk, hogy Önök galapagosi pingvinek! Nincs ezzel baj, csak szóltunk…


képek:
http://tankolda.shoprenter.hu/
és az internet legmélye

2015. január 25., vasárnap

R.I.P Pro Modell


A hétvége friss híre, hogy megszűnik a Pro Modell. Sajnálatos hír, hiszen az egyetlen magyar nyelvű írott sajtó tűnik el a makettező életből. Önkéntelenül is felmerül az emberben, hogy lehetne, lehetett volna megmenteni a magazint. Napjaink felgyorsult világában minden változik, és ez alól szeretett hobbink sem kivétel. Nehéz megmondani, mi lesz holnap. Távlatokban, előre gondolkodni pedig szinte lehetetlen. Utólag mindig okos az ember, de a történtek utólagos vizsgálatából sokat tanulhatunk. Az európai makettező kiadványokat nézegetve feltűnik, hogy bizonyos területek képesek eltartani önmagukban egy, vagy akár több magazint is. Ott van például a cseh Modelár, az olasz Model Time, a francia Steel/Wing Matsers. Ezen országokban (sok esetben a méretükből adódóan, bár vannak kivételek) van akkora bázisa a makettezésnek, hogy képes fennmaradni egy nyomtatott sajtóorgánum. Magyarországon nincs.

Ugyanakkor vannak olyan sikeres magazinok, amik elsősorban a nemzetközi jelleget lovagolják meg. Például a nem olyan rég indult Abrams Squad, a Model Art, vagy a nagyobb múltra visszatekintő angol AFV/Air Modeler, Tamiya International magazinok. Ezek esetében látványosan kirajzolódik a 21-ik századi technikai vívmányok aktív használata. Letölthetünk cikkeket online, olvashatjuk mindenféle eszközön, mindegyik magazin elég aktív a közösségi médiában, és még sorolhatnánk. Ezen anyagok elérhetőek angol nyelven (például a Model Art emellett flamand, német és francia nyelven is). A tartalmakat tekintve is igazán modern kiadványokkal van dolgunk. SBS nélkül szinte már nincsen cikk. A fotók jó minőségűek, a szerzők tudják mit, mikor, és hogyan érdemes fotózni. A cikkek lényegre törőek, a felhasznált anyagokat, a technikákat, a logikai felépítést helyezik előtérbe. Egyszóval felhasználóbarát anyagot kapunk, ami arra koncentrál, hogy a cikk elolvasása után, a képek segítségével az olvasó közelebb kerüljön egy hasonló színvonalú alkotás elkészítéséhez. Mindez magában hordozza a megjelenő makettek minőségének átlagos romlását. Ez egy kicsit összetettebb dolog annál, hogy egy mondatban el tudjuk intézni, de annyit tudni kell, hogy ezek a makettek megrendelésre készülnek, néhány hét alatt, egy adott technika, vagy anyag, esetleg tematikus téma bemutatására. Kevés az igazi versenymunka köztük. Inkább mondanám ezeket oktató maketteknek, ha van ilyen. És persze az ún. product placement, vagyis gyenge magyar fordítással a termék megjelenítés is szerves része a dolognak. Legtöbb esetben ez az alapvető cél. És úgy tűnik, ebbe az irányba fejlődik a nyomtatott és elektronikus média is, hiszen a reklámokból lehet csak fenntartani ezeket a magazinokat. 


Mindezek után nagyjából látjuk, hogyan csinálják Európa más országaiban. Mindenhol az adott lehetőségeket kell kihasználni. Ahol van felvevő piac, ott megél egy helyi nyelven nyomott újság, ahol meg nincs, vagy ha többet akarnak a tulajdonosok, akkor bizony nemzetközi színtérre kell lépni, átalakítani a struktúrát, nem csak az elektronikus anyagokkal, de a cikkek tartalmával is, és mindenek előtt, angolul megjelenni.


A Pro Modell legnagyobb erőssége teljes fennállása alatt a magyar nyelvű megjelenés volt. Sokáig ez volt az egyetlen sajtó anyag, ami az idegen nyelvet nem beszélő magyar közönség rendelkezésére állt. A készítők mindvégig magas elvárásokat támasztottak magukkal szemben. Ez látványosan megmutatkozott a nyomtatás és a szerkesztés minőségén. A fotók sokáig az élvonalba tartoztak, de valljuk be őszintén, az utóbbi 5-6 évben azért már maximum átlagosnak mondhatóak. Sokszor élességi, szín és kontraszt problémák is voltak. Nem tartom magamat fotós szakértőnek, egyszerűen a laikus felhasználó szemével néztem a dolgokat. A magyar nyelvű megjelenés mindamellett, hogy hiánypótlóvá tette a lapot, skatulyába is zárta azt. A célpiac egyértelműen a magyar közönség, ami több szempontból is korlátot jelent, és mint az ma kiderült, egyben a lap halálát is okozta (szerintem).
A PM sajátja, hogy magyarok írnak magyaroknak (1-2 vendég cikk fordítás kivételével). A magyar makettező „társadalom” beszűkülése már régóta probléma, és beszéd tárgya. A „mindenkit ismerek” érzése sokunkban ott van. Különösen igaz ez a lap szerzőgárdájára. A jól megszokott arcok nem tudnak újat mutatni. Ez persze megint több ismeretlenes egyenlet. A lap tulajdonosainak, szerkesztőinek abból kell dolgozniuk, ami van. Mivel a PM sosem volt az a tipikus reklámtábla (ennek is megvan a maga oka) ezért a bevétel túlnyomó részét valószínűleg konkrétan az eladott lapok hozzák. Ezért számomra már az is megdöbbentő, hogy eddig életben tudták tartani a lapot, ilyen magas színvonalú gyártási minőség mellett. Nyilván valóan ez csak úgy volt lehetséges, hogy a szerzők és gondolom a szerkesztők is társadalmi munkában végezték a dolgukat (fizetés nélkül). A szerkesztők részéről úgy láttam mindig volt magukkal szemben annyi minőségi elvárás, hogy kérdés nélkül világszínvonalú újságot rakjanak össze. A szerzők részéről ez már nem mondható el, az utóbbi időben egyre kevésbé. Másik hatalmas probléma, hogy akár több éves munkákat is lelkiismeret furdalás nélkül szerepeltettek, nem egyszer előbb hagyta abba a készítő a makett versenyeztetését, mint hogy megjelent volna az újságban. Ez egyértelműen a szerkesztők felelőssége, még akkor is, ha abból kell dolgozniuk, ami van. A társadalmi munka velejárója, hogy határidőket képtelenség tartani. Nem jönnek be a cikkek időben, nem is kérhető számon, hiszen szívességből készülnek, és ugyan így van a szerkesztői munkával. Egy kiszámíthatatlanul, sok esetben egy éves, vagy még régebbi anyagokkal megjelenő lap pedig csak a kiéhezett magyar makettezőknek kell. 


Hogyan lehetett volna megmenteni a PM-et? Sehogy. Ha egy átlagos lapról lenne szó, azt mondanám a nemzetközi porondra lépve, elektronikus formákat előtérbe helyezve (letölthetőség, applikációk, stb.) lett volna értelme foglalkozni a dologgal. De a PM nem egy ilyen lap. A PM-ben magyarok írnak magyaroknak. Ezeket a cikkeket nem lehet külföldön eladni. Nincs SBS, a cikkekben több volt a fórumos beszélgetésekre való hivatkozás, vagy a régi barátokkal, sztorikkal való nosztalgiázás, mint a szakmai anyag. A végletekig részletezett hadtörténeti és haditechnikai agyalgásokról nem is beszélve. 1,5 oldal történelem lecke után pedig annyival elintézni, hogy a B12 és A22 alkatrész között tömíteni kell, egyébként meg Tamiya XF-60-al lefújtam, nos, elég vérszegény. Ez is annak a következménye, hogy magyarok írtak magyaroknak. Mert ezeknek a szerzőknek ez volt a fontos, és ezek szerint ezeknek az olvasóknak is ez volt a fontos. Lehetne itt beszélni lehetőségekről, így meg úgy átalakítani a lapot, a struktúrát, stb, de ez a lap nem erről szólt. Ez a lap egy társadalmi munkában előállított kiadvány emberek egy szűk körére optimalizálva. Sem olvasó, sem szerkesztő, sem szerző nem érdekelt a megújulásban, átalakításban. Hiszen ezzel a 15 éves hagyomány és a tűzzel-vassal védelmezett elvek elvesznének. Így csak az újság veszett el, az elvek megmaradtak.



A másik érdekes kérdés, hogy milyen következménye lesz az egyetlen magyar nyelvű lap eltűnésének. Egyrészt valószínűnek tartom, hogy el fog tűnni a „köztudatból” egy réteg, akik a PM-en keresztül voltak, maradtak tényezők a magyar makettező „társadalomban”. Jelenlétük meglátásom szerint maximum a Bolyai/Szolnok versenyekre fog korlátozódni, ahol boldog nosztalgiázással töltik majd az időt a régi barátokkal, és ez így is van jól. Másrészt a PM helyét átveszi majd egy vagy kettő reklámújság, ami amolyan LIDL/ALDI/TESCO katalógusként, termék bemutatókkal fűszerezve jelenik meg. Igen, a Weathering Magazinra gondolok. Sokan átokkén tekintenek erre, mások messiásként üdvözítik, pedig egyik sem igaz. Az ilyen jellegű újságok (legyen az nyomtatott, vagy elektronikus forma) nem adnak se többet, sem kevesebbet, mint amit ígérnek. Ammo terméket mutatnak be. Ezt nem titkolja. Nem állítja magáról, hogy az egyetlen útja a makettezésnek, és azt sem, hogy csak az Ammo termékkel lehetne normális makettet készíteni. Ezt mind a nagyérdemű képzeli hozzá. Másik kérdés, hogyan lehet eladni felhígított festéket szilikon mellekkel, vagy, hogy az AMMO mit állít magáról. De erről már írtunk többször is. Az is egyértelmű, hogy a Weathering Magazine magyar nyelvű kiadása nem a PM egykori olvasó táborát fogja kiszolgálni. Lehet, hogy lesznek átfedések, de alapvetően az a magazin másoknak készül. Hogy kiknek? Nos, nem tudom, csak remélni merem, hogy ott van valahol az új generáció, akiknek eddig ismeretlen nick neveit olvasom a Makettinfo fórumán, és akiknek eddig ismeretlen makettjeit látom a különböző versenyeken. Sajnos egyelőre a makettekből kevesebbet látok, mint nick nevekből, és amit látok, az sem nagyon üti meg az elődök által felállított nem túl magas minőségi szintet. Remélem, hogy ez csak valaminek a kezdete, és lesz még tovább.

Addig is R.I.P. Pro Model, R.I.P. egy magyar generáció.

képek:
plaeditions.com
miniarmour.net
facebook.com