2013. június 25., kedd

Modellbrno 2013, egy igazi "cseh remek"

A brnoi makett versenyt talán a többség számára nem igazán kell bemutatni. A hazánkhoz közel fekvő rendezvényt, sok másikhoz hasonlóan szintén kétévente rendezik meg. A megmérettetés a környék legnagyobb egynapos rendezvénye címmel hirdeti magát, ami valószínűleg igaz is. A helyszín mérete, a makettek és a látogatók száma bizony lehet, meghaladja számos többnapos nagy rendezvényét is. Idén is a brnoi BVV kiállító és vásárközpont egy csarnokában sikerült a szervezőknek elhelyezni. Nézzük akkor, hogy is láttam a hétvégét...

A verseny szervezőgárdája mindig nagyon kitesz magáért, és ezúttal is látszott a rengeteg erőfeszítés, ami megelőzte a hétvégét. Gyakorlatilag már pénteken elkezdődött a program, amiről a Facebook oldalon azonnali ízelítőt is kaphatott az online közönség. Lehet ez egy kedvcsináló üzenet volt az esetleges vonakodóknak is. A képeken látható volt két 1:1-es kiállítási darab is: stílusosan egy Spitfire és egy OT-SKOT. A pénteki program a jelek szerint inkább a hazai közönségnek szólt, azt hiszem csak workshopok kerültek megrendezésre.





A szombati nap jelenti igazából a nyüzsgést és a forgatagot. A nevezés 10-óráig lehetséges, lebonyolítása az előnevezésnek és a rengeteg felügyelő rendezőnek köszönhetően igazán zökkenőmentes és gyors. Az egész rendezvényen jellemző volt a rengeteg „pályabíró”, sárga kukásmellényben. Nagyon sok embert megmozgattak a szervezők. A versenyasztalok körülbelül a tér valamivel több, mint 1/3-át tették ki, az OT-SKOT körül elhelyezve, 2 darab U alakú dupla asztalsorban. Jelentős makett mennyiséget sikerült felvonultatni a klubkiállításokon is, a börzén pedig talán ugyanennyi makett várta a szerencsés gazdáját dobozokba csomagolt alkatrészek formájában. A csarnok egyik oldalán pedig különféle kolbász és italárus kapott helyet, megfelelő számú ülőhely társaságában. Ez később nagyon hasznosnak bizonyult a börzézésben és fotózásban megfáradt makett zarándokoknak, és családtagjaiknak egyaránt.

Börze: a börze relatíve nagy volt, a szokásos Eduard szektor egy elég nagy területen helyezkedett el, olcsó árakkal és kártyás fizetési lehetőséggel is várta az érdeklődőket, ami nagy előny volt a többi árushoz képest a külföldi látogatók számára... A többi börzés leginkább cseh területekről érkezett, gyártók, forgalmazók, web shopok és kiadók jellemezték a sorokat. Néha feltűnt egy-egy lengyel árus is, és különféle hazai és nemzetközi instant csodákat ígérő  makettező „weathering“ termék árus. Külön öröm, hogy magyar cégek is képviseltették magukat. Az árak elfogadhatóak voltak, rengeteg termék cserélt gazdát, amit a parkolóban megtöltött kombi autók csomagtere alapján már inkább köbméterben lehetett mérni, mintsem darabszámban. A gondok viszont a fizetésnél akadtak néhány árusnál. Amíg külföldön tevékenykedve bármilyen pénznemet elfogadnak, itt jellemzően páran képtelenek voltak még az euróra is átszámolni a cseh koronát. Jellemzően csak koronában voltak feltüntetve az árak, és hiányzott az árfolyam megjelölése is.

Mezőny: a mezőnyben népesek voltak a kategóriák, semmiből nem volt l hiány. A makettek minősége átlagosan jó volt, akadtak igencsak kiemelkedő darabok, de előfordult a másik véglet is. A verseny igazából hozta a papírformát. Jellemzően igen magas szintű repülőket lehetett látni, short run kittek, végtelenségig szétbontva vagy feljavítva, olyan benyomást keltve mintha most adta volna ki a Tamiya, és ez párosult a csehekre jellemző diszkrétebb festéssel. Nagyon szép alkotásokat lehetett látni a többfedelű gépek kategóriáiban, és bizony itt már elgondolkodtató minőségű fa felület megjelenítéseket tapasztalni. A repülős diorámákból mintha kevesebb lett volna, viszont a harckocsi kompozíciók száma ezt ellensúlyozta. Az 1/35-ös harckocsi mezőny erős volt és népes, de ugyanez elmondható az 1/48-as és 1/72-esről, és a figurákról szintén.

A zsűrizés: szintén a papírformát hozta, a repülőben a szokásos nevek mellett láttuk a díjakat jelölő kis sárga cetliket. Itt érthető összefüggést lehetett látni minőség és a díjazott munka között. Ugyanezt lehetett tapasztani a figurás mezőnyben is, viszont a harcjárműveknél ez a tendencia már egyáltalán nem volt tapasztalható. Azt kell mondjam meglepő, hogy pár munka nem kapott díjat, viszont más, sokkal gyengébb minőségűek pedig igen. Beláthatjuk, hogy ez egy szubjektív hobbi, mindenre létezhet más vélemény, mindenben lehet hibát találni, de sajnos idén a zsűri belefutott a legrosszabb lehetséges hibába, amibe zsűri belefuthat, mégpedig hogy a mezőny abszolút esélyes, minőségben legkimagaslóbb munkáját figyelmen kívül hagyja. Ezt kombinálta átlagos makettek díjazásával, ami még a kisebbik rossznak nevezhető. A harcjármű zsűrizés inkonzisztens vagy elkapkodott mivolta egy hozzá nem értő csapat munkájáról tanúskodik sajnos.
Efféle anomáliák sajnos a két nemzetközi cseh verseny, az Eday és a Modellbrno történetében általános jelenségnek számítanak. A legtöbb esetben egy meg nem értett külföldi makettező az áldozat, idén viszont a saját soraikra csaptak le. 

Egy makettezésben jártas szemlélő részére egyszerűbb lehetett megítélni a dolgokat, amik képekről nézve nem biztos, hogy annyira egyértelműek, de nézzük akkor, miről van szó: 
Már az asztalra helyezés pillanatától nagy érdeklődést és sok gratulációt kiváltó King Tiger - Jiří Malchárek, legújabb munkája - számított a mezőny biztos befutójának. A már több mint két éve épülő munka a harcjármű makettezés magasiskolájának bemutatója. Egy komoly háttéranyaggyűjtés, felkészült építés és minden részletre kiterjedő precíz, visszafogott festés jellemezte a munkát, amit a szerencsésebbek akár a cseh modelforumon már fel is fedezhettek. A pontot az i-re viszont a figurák tették fel, melyek akár a figurás mezőny kiemelkedő darabjai mellett is megállnák a helyüket. Ehhez hasonlókat még a diorámák között sem lehetett látni





Remélem Móváron is láthatjuk majd ezt a remekművet, addig is egy kis fórum ízelítő:

Az eredmények alapján sajnos ez nem volt elég a zsűrinek, bizonyára jobb munkák is akadtak a mezőnyben... A legközelebbi díjazott makett egy dobozból épített Trumpeter BMP-1 volt. Aki valamennyire ismeri a típust és a makettet az tisztában lehet vele, hogy mik azok a minimális feljavítások, amiket egy verseny szintű makettnek illene felvonultatnia. Itt nem láttam ilyet, viszont a makettező két további munkát, egy ISU-122-est és egy Merkavát is benevezett a BMP mellett, ezek fel voltak javítva, és jobb makettek benyomását is keltették. Kicsit érthetetlen hogyan sikerült a zsűrinek a leggyengébb makettet kiválasztania a 3 közül...


Egy dioráma helyezés:


Nehéz volt bármilyen irányvonalat felfedezni ezekben a zsűri döntésekben, értékeltek bonyolultabb munkát, de what-if helyezettek, és relatíve egyszerű építések és festések is akadtak. Az eredményesek jutalma meglepő módon egy bögre volt idén.


A fotózást és a nézelődést nehezítette a rengeteg látogató, akik néha durva mozgással, kompakt gépekkel és okostelefonokkal akadályozták a többieket és veszélyeztették néha a munkákat. Ez egyrészt nagyon zavaró, hiszen fizikai kontaktustól sem tántorodtak vissza egyesek. Konkrétan úgy löktek félre, mint óvatlan turistát a benzinkúti sorban. Másrészt az ilyen viselkedés a maketteket is veszélyeztette. Sajnos a szervezők a nagyszámú felügyelő ellenére sem tudták biztonságosan megoldani a makettek elkülönítését a látogatóktól. Ennek fájdalmas módon több makett, köztük magyar alkotás is áldozatul esett. Ezen a téren van még hova fejlődni.

Összességében egy jó hétvége volt, az egy napos nagy tömegrendezvények és a cseh sör kedvelőinek mindenképp ajánlani tudom. Valahogy az az ember érzése, mint ha egy nagy nemzetközi versenyen lenne, pedig a cseheken, szlovákokon kívül csak magyarok voltak ott. Sőt, mint ha nem is nagyon akarnák a csehek, hogy más is odamenjen, az egész időbeosztás úgy van kitalálva, hogy a hazai közönségnek kényelmes legyen. Pénteken szakmai nap, workshopok, szombaton már a családnak is látványosság. Aki meg messziről jönne, érjen oda 10-re, vagy maradjon otthon. Persze a kommunikáció ettől még nagy nemzetközi versenyt emleget, a hazai indulók legnagyobb büszkeségére. Ettől függetlenül mi jól éreztük magunkat, igaz, kicsit fárasztó volt a hajnali kelés, egész napos rohangálás, és az éjjeli hazaérés. De hát ezért egynapos.

Pozitívumok:
-erős mezőny, sok érdekes munka
-börze
-közelben található egy napos rendezvény – lehetővé teszi a költséghatékony oda-vissza utazást ott alvás nélkül

Negatívumok:
-minden alkalommal előforduló jelentős zsűri anomáliák
-zsúfoltság, tömeg

Külső hivatkozások:

2013. június 19., szerda

Red Devils Thiene 2013 élmények

Engedjétek meg, hogy megosszam veletek egy barátom élménybeszámolóját az idei thienei versenyen tett látogatásáról. Érdekes és tanulságos:

2013-ban ismét megrendezésre került  észak-olaszországi Thienében a Red Devils makettverseny. A rendezvényt minden második évben rendezik, váltakozva a bressai versennyel. Ez a két verseny talán a legmeghatározóbb nemzetközi rendezvény az országban.


Péntek reggel indultunk nyugodt tempóban a 700 kilométeres útnak. Este a helyszínen beneveztünk pár makettet, aztán irány a szállás. Egy egész pofás és meglepően pénztárcakímélő vicenzai hotelban sikerült szállást foglalnunk. Pizza a másik sarkon, szóval helyben volt minden. A verseny sem volt messze, rövid autókázás és már ott is voltunk.
A helyszín változott az előző rendezvényhez képest, de azt hiszem ugyanazon katonai(?) létesítmény egy másik szegletében kapott helyet a makettezés. Egy óriási raktárszerű épület fogadott minket, kinézetre nem túl elegáns, de belül temérdek hely volt.



Szombat délig lehetett nevezni, de ahogy észrevettük érkeztek délután is páran. Ezen a napon meglepően kevés ember volt, nyugis, fotózásra ideális nap. Nem is igazán értettük, hogyan lehet óriási tömegek nélkül egy ilyen rendezvényt működtetni. A másik oldalon egy sokkal makettező barátabb hangulat volt - mint például a sokszor látogatókkal és családokkal túlzsúfolt tömegrendezvényeken, ahol sem mozogni, de már lélegezni sem lehet lassan, a fotózás meg a makettek nyugodt megfigyelése  pedig néha kivitelezhetetlen feladat. Talán a szponzorok, a klubtagok odaadása és lehet némi állami, városi háttér lehetővé tesz egy ilyen nyugodtabb fenntartható tempót a verseny számára?



Itáliában délben minden étterem zárva, ismét meglepetten konstatáltuk ezt a számunkra érthetetlen tényt. Pár felesleges kör után egy kebabost fedeztünk fel. Egy zöldségest is nyitva volt. Élelemhez jutottunk, megmenekültünk. Este aztán ismét kinyitott a kedvenc pizzériánk :)

Visszatéve a versenyhez konstatálnunk kellet hogy a börze meglepően kicsire zsugorodott, 2 évvel ezelőtt egy óriási sátor tele volt árussal, idén alig akadtak. Voltak drága dolgok, de lehetett ilyen 30 EUR körüli áron Dragon maketteket is venni, ill. Tristar és Kinetic féláron, Hornet és egyéb figurák is érdekes összegekért cseréltek gazdát. Kellemes meglepetésként magyar árusokkal is összefutottunk.


Benyomásaim a versenyről: kevesebb kategória mint felénk szokás, nincs annyi felesleges bontás, viszont mindenhol van több szintre bontás: mester, standard.
Meglepő volt a vignetta hiánya, de kisebb kompozíciók a klasszikus egyedülálló harcjárművekben kaptak teret, a nagyobbak pedig a diorámák között találták meg helyüket.

Helyi sajátosság, hogy nevezés előtt a helyi klubtagok szokásosan megnézik a nevezett maketteket, ellenőrizve a besorolás helyességét, és a minőségi szintet. A gyengébb munkákat inkább a standard kategóriákba sorolják be, a jobban sikerülteket pedig a mester szintűekben szeretnék látni. Néha nem sok beleszólást adva magának a nevezőnek.

Mezőny:
Az olasz versenyek jellemzően kiegyenlített kategóriák benyomását keltik, népesen és megfelelő minőségben képviselteti magát minden ágazat. Erősek a harcjárműves témák, sok a dioráma, de ugyanígy a repülők és a figurák is népszerűek. Nem lehet kihagyni talán a hajós ill. a sci-fi mezőnyt sem.
 1/35 harckocsi - azt lehet mondani elég kiegyenlített volt a mezőny, harcjárműben sem volt olyan munka, ami abszolút favorit benyomását keltette volna első ránézésre.  A máshol domináló német téma nem annyira volt túlsúlyban, rengeteg a különféle gyanta kitt, olasz és érdekes orosz témák is előfordultak, a kisteherautóktól kezdve a ballisztikus rakétákig...


1/48 , 1/72  harckocsi valamivel kevesebb, de ott meg egy-két munka magasan kiemelkedő színvonalú volt. Egy két alkotás hasonló részleteket, színvilágot és megoldásokat vonultatott fel, feltételezhetően egy alkotótó munkái voltak ezek.


Repülőkben is megvolt a mennyiség és a minőség is az asztalokon, jónak láttam a mezőnyt. Úgy vettem észre egy nagy előny az olasz versenyeken, hogy nem abból a típusból van 10 darab amit egy évvel ezelőtt piacra dobott valamelyik nagyobb gyártó. Mindenféle makett és téma képviselte magát, néha kimagaslóan jó minőségben. Ami a legpozitívabb az a repülő dioráma népszerűsége az olasz makettezők körében. Felénk ezek talán már ki is haltak. Az olaszok egyszerre tudnak repülővel és figurával is dolgozni. Nekem kimondottan tetszett hogy igen tiszta felületű, de mégis kontrasztos alkotásokat láttam.



Figurák - sok szép munka,több magyar festő, faragó is jelen volt a szokásos magas minőségükkel. Diego Ruina is küldött párat a verseny mezőny mellett elhelyezett vitrinbe.


Diorámák - talán ez egy húzóeleme a versenynek, nagyon sok, nagy és relatíve jó minőségű munkát láttam. Szokásosan Fabio Marini jelentette a mércét, de Bernard Lustig, és Horváth Péter-Pepe Saipan Beach-e is feltornázta magát Fabio mellé.
Többi kategória nem kötötte le annyira  figyelmem, hajóból rengeteget lehetett látni, de a sci-fi mintha visszaesett volna az előző rendezvényhez képest.





Szerintem mindenképp egy egészséges hazai mezőnyre épít a verseny, külföldiek jelenléte nélkül is lenne mit nézni, ami pozitívum. Az olasz makettezők annyira nincsenek jelen a különféle makettmédiákban, ezért sok munka az újdonság erejével hat.  Sokszor úgy van vele az ember, hogy amit már számtalan alkalommal látott interneten, vagy nyomtava, élőben már nem köti le egyáltalán a figyelmét, lehet ezért is találtam sok alkotást érdekesnek. Igazán inspiráló látni milyen felkészültségű és tehetségű alkotók állnak egy-egy munka mögött. 


Visszatérve a történésekhez...
Vasárnap igazán a tömeg napja, mikor reggel bementem, rá sem lehettt ismerni a rendezvényre, az asztalok között is már bonyolultabb volt közlekedni. A nap meglepetése a jégeső volt.

Pontban 4 kor kezdődött az eredményhirdetés, ami kicsit hosszúra is sikeredett, és kizárólag olaszul történt. Az olaszból azért el lehet kapni néhány szót, de nem igazán tudtuk a pontos eredményeket átlátni.

Igazából nehéz nyilatkozni a zsűrizésről, mivel elképzelésünk sem volt a többi helyezett makettről, az eredményeket utólag interneten lehetett részletesen megtudni. Amit mindenképp díjazni lehet az olasz zsűriben az talán a nyitottság. Ugyanúgy kaptak helyezést például tipikusan vakítóan világos és kontrasztos mediterrán stílusú alkotások mint például a visszafogottabbak is. Sajnos ilyen hozzáállás nem mindenhol jellemző, pedig tanulhatnánk belőle. Az eredményeket elnézve néhány következtetést fel lehet vázolni: kedveltek a nagyobb munkák  ill. ahol evidens a rengeteg belefektetett munka, ritka makettek, előfordul a nehezebb technikai megoldások preferálása, esetleg olasz makettek, hazai témák vagy nagyobb kontraszttal rendelkező makettek is nagyobb eséllyel indulhattak a érmekért. Külön öröm volt  a rengeteg díjnyertes magyar munka is, szinte az összes kategóriában.


Összességében egy jól eltöltött hétvégét tudhattunk magunk mögött, rengeteg vidám perccel és élménnyel gazdagodva

Pozitívumok:
autóval gyorsan megközelíthető
elérhető árszínvonal
attraktív történelmi és természeti környezet
érdekes rendezvény

2013. június 13., csütörtök

A díjmoszkító támadása

Makettezők között régóta ismert betegség, ám diagnosztizálására mind máig várnunk kellett. A díjmoszkító által terjesztett szörnyű kór a díjláz (Estus Praemium). A díjmoszkító a közönséges gyűrűs szúnyog (Theobaldia Annulata) egyik közeli rokona, magában hordozza a szörnyű díjláz kórokozóját. Csípése észrevétlen, és a lappangási idő akár hónapokra is tehető. A tünetek jelentkezése elsősorban versenyek előtt várható.


A díjláz tünetei változatosak lehetnek. Általában jellemző a beszűkült tudat, az ego aránytalan növekedése. Súlyosabb lefolyású rohamok esetén a versenytársak munkáinak pszichedelikus látomásokon át való, a valóságtól elrugaszkodott megítélése, a józan ítélőképesség kifordulása. Nem ritka ezen érzelmi hullámok durva verbális kivetülése sem. 


Fizikai tünetei között gyakran előfordul a hideg veríték, olykor teljesen váratlan helyzetekben is. A kézremegés, pupilla hirtelen szűkülése, vagy tágulása, a korábban fogyasztott illuminátorok függvényében (alkohol, könnyűdrogok). Gyakran megfigyelhető az ideges tekintet, gyors szem és fejmozgás, akár egymástól függetlenül is. A díjlázban szenvedő tenyere izzad, beszéde összemosódik, figyelmét egy dolog köti le, az éremosztás. A fertőzött verbális megnyilvánulásai szélsőséges formákat ölthetnek, példaként említhető az „engem így még nem aláztak meg” mondat folyamatos ismétlése, jajveszékelés, esetleg sarokban magába fordult beteg hörgése. A díjláz egyik legszembetűnőbb velejárója a számolás. A díjak nyilvántartása, és az egy munkával megnyert díjak maximálása. Ennek eredményeképpen páran ugyan azt viszik évekig mindenhova, mások szőnyegbombázzák a versenyasztalokat munkáikkal.


A díjláz lefolyása változatos lehet. Pszichomechanizmusát csak sejtjük. A díjláz nem válogat, bárki megkaphatja. A fertőzött személy figyelmét nehéz lekötni. A láz kegyetlen gyorsasággal keríti hatalmába az elmét. Egy súlyosabb fertőzés esetén csak az aranyérem, esetleg Best of Show díjak enyhítik a tüneteket, de csak átmenetileg. Aki először kapja meg a kórt, annak elég lehet egy bronz, vagy commended is, de a fertőzés terjedésével a díjszomj szinte olthatatlanná válik, és csak az aranyérem hozhat enyhülést. 


A díjláz kezelésére még csak tétova kísérletek születtek. Pontos leírás, eljárás vagy kúra még nem létezik. Néhány esetben a díjláz olyan súlyos mérteket ölt, hogy a fertőzött a visszavonulással fenyegetőzik. Egyes esetekben vissza is vonultak páran. Az ő sorsukról nem tudni semmit. Valószínűleg a láz okozta mentális zavarok olyan mértet öltöttek, hogy kezelésükre már nem tesznek kísérletet.


Külső hivatkozások:

2013. június 2., vasárnap

Back in Black



Erről a képről jutott eszembe, hogy milyen jó téma lenne ez makettben, aztán meg az is eszembe jutott, hogy milyen bitang nehéz feketét festeni. Aztán elkezdtem összekukázni pár értékelhető elképzelést a feketével kapcsolatban. Most minden boncolgatás nélkül álljanak itt sorban. Hogy kinek melyik tetszik jobban, azt mindenki döntse el maga.



Jamie Haggo Bf-110
fekete amennyire csak lehet



Jamie Haggo P-61
ez már elég mozgalmas





Jamie Haggo Beaufighter
panelezett



Jorge Oppenheimer P-61
világos befolyatás




Julien Haccoun
koszos Bf-110


„Signum” felhasználónevű fórumozó
Bf-110 1/72 Fujimi szépen panelezve


J. M. Villaba
Hurricane Mk.IIc 1/48



Egy japán kolléga
érdekes megoldása egy 1/72-es Blackbird-ön






Külső hivatkozások: