2013. június 13., csütörtök

A díjmoszkító támadása

Makettezők között régóta ismert betegség, ám diagnosztizálására mind máig várnunk kellett. A díjmoszkító által terjesztett szörnyű kór a díjláz (Estus Praemium). A díjmoszkító a közönséges gyűrűs szúnyog (Theobaldia Annulata) egyik közeli rokona, magában hordozza a szörnyű díjláz kórokozóját. Csípése észrevétlen, és a lappangási idő akár hónapokra is tehető. A tünetek jelentkezése elsősorban versenyek előtt várható.


A díjláz tünetei változatosak lehetnek. Általában jellemző a beszűkült tudat, az ego aránytalan növekedése. Súlyosabb lefolyású rohamok esetén a versenytársak munkáinak pszichedelikus látomásokon át való, a valóságtól elrugaszkodott megítélése, a józan ítélőképesség kifordulása. Nem ritka ezen érzelmi hullámok durva verbális kivetülése sem. 


Fizikai tünetei között gyakran előfordul a hideg veríték, olykor teljesen váratlan helyzetekben is. A kézremegés, pupilla hirtelen szűkülése, vagy tágulása, a korábban fogyasztott illuminátorok függvényében (alkohol, könnyűdrogok). Gyakran megfigyelhető az ideges tekintet, gyors szem és fejmozgás, akár egymástól függetlenül is. A díjlázban szenvedő tenyere izzad, beszéde összemosódik, figyelmét egy dolog köti le, az éremosztás. A fertőzött verbális megnyilvánulásai szélsőséges formákat ölthetnek, példaként említhető az „engem így még nem aláztak meg” mondat folyamatos ismétlése, jajveszékelés, esetleg sarokban magába fordult beteg hörgése. A díjláz egyik legszembetűnőbb velejárója a számolás. A díjak nyilvántartása, és az egy munkával megnyert díjak maximálása. Ennek eredményeképpen páran ugyan azt viszik évekig mindenhova, mások szőnyegbombázzák a versenyasztalokat munkáikkal.


A díjláz lefolyása változatos lehet. Pszichomechanizmusát csak sejtjük. A díjláz nem válogat, bárki megkaphatja. A fertőzött személy figyelmét nehéz lekötni. A láz kegyetlen gyorsasággal keríti hatalmába az elmét. Egy súlyosabb fertőzés esetén csak az aranyérem, esetleg Best of Show díjak enyhítik a tüneteket, de csak átmenetileg. Aki először kapja meg a kórt, annak elég lehet egy bronz, vagy commended is, de a fertőzés terjedésével a díjszomj szinte olthatatlanná válik, és csak az aranyérem hozhat enyhülést. 


A díjláz kezelésére még csak tétova kísérletek születtek. Pontos leírás, eljárás vagy kúra még nem létezik. Néhány esetben a díjláz olyan súlyos mérteket ölt, hogy a fertőzött a visszavonulással fenyegetőzik. Egyes esetekben vissza is vonultak páran. Az ő sorsukról nem tudni semmit. Valószínűleg a láz okozta mentális zavarok olyan mértet öltöttek, hogy kezelésükre már nem tesznek kísérletet.


Külső hivatkozások:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése