2015. április 9., csütörtök

MóvárváróM 2


A Mosonshow egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó programja a börze. A külön épületet megtöltő vásár minden makettező egyik fő célpontja. Megtakarított pénzünk elköltését semmi sem akadályozza, a kínálat bőséges, és az árak … jó, ezt hagyjuk. Az árusok nagy része hosszú ideje visszajáró, minden évben ugyan azt a helyet bérli ki. Ehhez térkép és névsor is nyilvánosan rendelkezésre áll, így bárki előre böngészhet a boltok között. Az általános termékkínálattal rendelkező standok között van néhány specifikus bolt is, amiket nem árt, ha ismerünk.


Mindjárt az elején az Aires-el kezdeném, hiszen náluk az április 14-ig e-mailben leadott előrendelésekre a helyszínen fizetve 20% kedvezmény jár!!! (5 tétel alatt 10%). A magas minőségű műgyanta repülőgép feljavítóiról ismert cégtől ez mindenképpen kecsegtető ajánlat.


A cseheknél maradva a szokásos helyen találjuk majd az Eduard termét. Gunze festékek, maratások és korábbi Eduard makettek jóárasítva, szólhatna a szlogen. Az eddigi versenyeken mindig jutányos áron juthattunk a cég műanyag makettjeihez, reméljük idén is hasonló lesz a helyzet. Előrendelés 15%-os kedvezménnyel náluk is volt, április 8-án zárult. A cég legfrissebb készletei közül érdekes lehet a Hasegawától átvett F-104 európai matricákkal, és sok kiegészítővel, az újra gyártásban lévő népszerű MiG-21MF kitjük, és a világháborús szériában a Spitfire sorozatuk legfrissebb darabja a Mk. VIII szuper (többek között) cápafogas festéssel. Újra gyártásba veszik a FW-190 A8 sorozat romboló változatát, és a72-es L39-est is. Ismét jön egy rakat weekend edition, vehetünk új fazonú Spitfire söröspoharat, és ízléstelen színű pólókat, amit csak az alkalmazottak hordanak. DE, azon kevés boltok egyike, ahol kártyával fizethetünk. Az árfolyamok általában nekünk kedveznek!


Szlovák bolt az Artol, akik a scratchelni vágyókat kényeztetik a legkülönfélébb alapanyagokkal, minden féle formában és anyagból. Sztirol, réz, alu, akármi kell, keressük őket, mert általában kedves (magyar nyelvű) kiszolgálással és ésszerű árakkal várnak minket.

Tracks-n-troops néven várt ismerté a pardubicei (Cz) webshop, kimondottan az apró 1/72-es harcjárművesekre koncentrálva. Rengeteg máshol alig, vagy csak nehezen beszerezhető kiegészítő, és kis szériás gyanta dolog van náluk, és Milan általában ezekből hoz nagyobb mennyiségben a showra. Külön kiemelendőek a Black Dog és az OKB Grigorov termékei. Előbbi cseh gyanta kiegészítőket gyárt, a málháktól kezdve az utcarészleten át a figurákig, szinte minden témában. Utóbbi a multimédiás makettek mellett, gyanta kerekeket, lánctalpat és maratásokat gyárt. Ha konkrét dolgot keresünk, érdemes itt is előre rendelni, bár akciót nem láttam meghirdetve.

És ezzel rá is térünk a magyar sorra. Jellemzően szintén 1/72-ben érdekelt, ámde nem kereskedő, hanem gyártó a magyar Balaton Modell. Most azonban két 1/35-ös újdonságuk miatt lesz érdemes meglátogatni őket. MTZ-82, A TRAKTOR, és KS-2573 daru a Trumpi Uraljához.



A Peko Publishing könyvei mindig várakozással töltik el az ember. Standjukon érdemes körülnézni, elsősorban a világháborús harcjárművek kedvelőinek. Legújabb kötet a Stug. III 3. része, és ott lesz még a budapesti harcokat feldolgozó Bécs még várhat című kiadvány is.



Elsősorban nem maketteket, hanem szerszámokat vásárolhatunk Pepe (RP Toolz), alapanyagokat és hasznos holmikat Tóth „Z63” Zoli, wargame dolgok mellett Vallejo festéleket, ecseteket, stb a Wargammers, és fém lánctalpakat a Friulmodel standján.

Mindezek mellett még rengeteg kereskedő és gyártó standja rendelkezésükre áll, ha pénzt költeni, vagy csak nézelődni szeretnénk. Ha megteszik valami, fussunk egy kört, mert könnyen lehet, hogy megtaláljuk olcsóbban máshol. Ha ritkaság, akkor viszont csapjunk le ár, mert nem lesz ott sokáig. Alkudni szabad, és tapasztalatom szerint lehet is. Ha mégsem, azt észre fogjuk venni. 

2015. április 6., hétfő

MóvárváróM


A Mosonshow a magyar makettezők éves legnagyobb, és egyben leginkább várt rendezvénye. Sokszor érték kritikák, olykor alaptalanul is. Mégis, a show megy tovább, és ha nem is minden tökéletes, azért még mindig jól érzi magát minden látogató ezen a hétvégén. Most egy várhatóan több részes írásban szeretnénk kicsit felkészíteni az olvasót a várható attrakcióra. Az idő és hely beosztás hivatalos formában ismert, és az évek folyamán kiforrott rendszerben zajlik minden. A látogatónak érdemes elkészítenie a saját időbeosztását, hiszen a 2 napba nem egyszerű belezsúfolni a nevezést, fotózást, börzét, workshopokat, barátokkal beszélgetést. Ehhez szeretnénk némi segítséget adni, kiemelve a rendezvény néhány számunkra kedves, vagy érdekes pontját. Kezdjük a wrokshopokkal. A rendezvény hivatalos csatornáin jó előre láthatjuk már az időbeosztást, és az előadók névsorát is. Elsőként szemezgessünk az idei felhozatalból:

Jiří Malchárek

Jirka neve nem feltétlenül cseng ismerősen a többség számára, hiszen egy fiatal feltörekvő tehetségről van szó. Sokunk számára Kingtiger projectjével hívta fel magára a figyelmet. Maga a makett igazán finom munka, a nordic iskola stílusjegyeit hordozza magán, ahogy a járművet élettel megtöltő figurák is. És ez Jirka igazi erőssége, az egységes, kiegyensúlyozott kompozíció. A figurák arca kevésbé fakó, mint az a nordic stílusra jellemző, de a ruházat és a felszerelés színvilága egybe vág a járművével. Önmagában a jármű, és önmagukban a figurák sincsenek túlkomplikálva. Minden becsületesen meg van építve, minden becsületesen, szépen, precízen és ízlésesen le van festve. A kulcs az egységben rejlik. Minden ugyan azt a kiegyensúlyozott színvonalat követi. Az egész egyben van. És ez nagyon ritka, mondhatjuk, egyedülálló, ilyen magas színvonal mellett mindenképpen. Jirka előadása a ruházat festéséről szól majd, ami harcjármű makettezőknek kimondottan hasznos lehet, hiszen olyantól láthatjuk a fogásokat, aki eleve járművekhez festi a figurát, nem önálló alkotásként. Valószínűleg nem látunk majd virtuóz művészi megoldásokat, sem mikroszkopikus részleteket. Viszont várhatóak hasznos, és használható trükkök, hatékony, és hatásos színhasználat, kontraszt, és arányok. Mindez azért lehet fontos, hogy a figura majdan ne ugorjon le a tankról, hanem a kompozíció részeként oda illő részlet legyen, egységet alkosson a járművel. Harcjárműves szempontból ez az előadás lehet talán az egyik legérdekesebb és leghasznosabb a hétvégén. 




Bernhard Lustig


Sosem felejtem el, amikor 2006-2007 körül ott ültünk a mosonmagyaróvári aula sarkában egy asztalnál, összezsúfolva vagy 20-an, és lélegzet visszafojtva figyeltük, ahogy Bernhard ha jól emlékszem egy Luchs-ot festeget. Minden kérdésre válaszolt, körbeadta, ha kellett megmutatta még egyszer. Ez úttal szervezettebb formában találkozhatunk a német dioráma építővel. Bernhard is amolyan élő legenda. Diorámái már akkor 8-9 évvel ezelőtt is mértékadóak voltak. Egységesen magas színvonala, és mindig érdekes témaválasztása, de főleg a mozgalmas tálalás miatt ragadta meg a szemet, és láncolta le figyelmünket hosszú percre minden alkotása. Némi szünet után úgy tűnt őt is beszippantja a makett média, és az ezzel járó minőség esés, de úgy tűnik behúzta a kéziféket, és legutóbbi Pz IV L/70 diorámája ismét a régi Bernhardot idézi. Előadásának címe „The ideal milieu”, amit „Az ideális környezet”-nek fordítottak. Magyarul nem tudtam rájönni, mit akarnak, de az angol megfogalmazás azért rávilágít, hogy itt nem a növényzet, vagy a sáros út megjelenítéséről lesz szó. Korábban már említettem az egységes kompozíció fontosságát, nos, ez lesz az az előadás, ami direkt erre lesz kihegyezve. Elrendezés, arányok, szem vezetése, párhuzamosok, szögek, zsúfoltság, üres terek és hasonló fogalmakra legyünk felkészülve. És készüljünk kérdésekkel is, mert Bernhardtól mindig érdemes kérdezni!




Kristof Pulinckx

Kristof visszajáró vendég Mosonmagyaróváron. Ezer éve makettezik, főszerkesztője az Art of Modelling folyóiratnak, és tagja a belga KMK klubnak. Aki követi a szaksajtót, vagy Facebook-ot, esetleg a nemzetközi fórumokat, azoknak nem kell őt bemutatnunk. A szóló harcjárművek terén érzi otthon magát, korszaktól függetlenül. Mióta közelebb került a KMK-s társasághoz stílusa sokat finomodott, és mára talán véglegesen kiforrott. Úgy tekintek rá, mint az ésszerű mértékig cizellált, hatékonyan kivitelezett harcjárművek mesterére. Számomra ő az, aki a belga makettezés magasiskoláját (Staff Snyers, Marjin van Gils, Mario Eens, Hugo Luyten) átülteti a makettező hétköznapokba. Stílusa jellegzetesen hordozza a belga makettezők stílusjegyeit, a van dyk barnát, az összetéveszthetetlen sárgákat, és a „mély” festéseket, ahogy a felületnek az árnyékhatásokkal ügyesen mélységet adnak, így egyszerűen jó ránézni a makettre. Kristof előadására kérdezz-feleleket terveznek. Erre külön kíváncsi vagyok. Általában az előadások egy megtervezett folyamatot mutatnak be, arra készül fel az előadó alapanyagokkal, előkészített makettel, szerszámokkal, stb. Érdekes lesz, egy elvileg bármilyen témát érintő kérdezz-felelek session-t hogyan tud majd megoldani. Mindesetre ez áll majd legközelebb a workshop eredeti jelentéséhez, hiszen itt várható a legtöbb interakció a nézőtérről. Ha harcjármű festésről van szó, kérdezzen mindenki bátran, minél több kérdés felmerül, annál jobb, ez adja majd a motorját az előadásnak. Hülye kérdés nincs, és biztos vagyok benne, hogy Kristof is rugalmas lesz majd a különböző szinten mozgó makettezőkkel szemben. 






Zdenek Sebesta

A cseh repülő makettezés élő legendája. A precizitás, és a tiszta munka egybeforrt a nevével az évek alatt. Még sosem láttam előadását, ezért nagyon kíváncsi leszek rá. Elsősorban azokat a trükköket várom, amivel ennyire precízen tud dolgozni. A szegecselés, a karcolás, és úgy egyáltalán a repülő makett építés terén azt hiszem, bárki tanulhat tőle. Előadásának nincs a többihez hasonló specifikus címe, csupán annyit tudunk, hogy repülő témakörben csinál majd valamit. A bontásokban, és a miniatűr részletek megépítésében ő igazán nagymester, nem tudom mennyi fog az időbe beleférni, de mindenképpen érdemes minden repülősnek beülni.




Kovács Olivér

Olivért sem kell bemutatnunk senkinek. Figurái régóta láthatóak versenyeken, újságokban, saját DVD-je is készült az MXpression gondozásában. A bőr felületek megjelenítésére kifejlesztett egyedi technikája jelenti az ő védjegyét. Ezt fogja bemutatni nekünk a gyakorlatban is. Más akril technikákhoz hasonlóan ezzel is lépésről lépésre haladva, rétegenként felépítve érhetünk el látványos eredményt. Persze ehhez is kell gyakorlás, így elsőre senki ne várjon csodát, de Olivér sok éves tapasztalatának köszönhetően biztosan egy kiforrott módszert leshetünk el. Első sorban figurásoknak lehet majd hasznos, de harcjárművesek is profitálhatnak belőle, hiszen még a II. VH után is sok bőrből készült felszerelési tárgy kerülhet az ecsetünk alá. Olivér tipikusan az a makettező, akitől érdemes kérdezni, ha lehetőség adódik, szívesen segít, és elmagyaráz mindent. 






És a nagy hiányzók. Mivel a várt vagy beharangozott információkkal ellentétben úgy tűnik mégsem lesznek itt, álljon itt 1-2 makett, remélve, hogy jövőre talán sikerül elcsábítani valamelyiküket.

Adam Wilder






J.M. Villalba





moshonshow.hu
kpmbratislava.sk
facebook.com