2013. április 27., szombat

A publikátor


Bocsánatot kérek az angol szó magyarosításáért, de azt hiszem, még mindig ez jeleníti meg a legjobban a lényeget. Igaz erről a csernobili likvidátorok jutnak eszembe, de nyilván nem erről akarok írni.



Egy személyes élmény: Mike Rinaldi-val beszélgettünk pár éve, az D9-es dozerját nézegetve, és megkérdeztük, hogy a sok és szépen kivitelezett hajlakkos kopás mellett mit keresnek a sorják, a hézagok, és a beszívódások. A válasz szerint ez egy nehéz makett, és egyébként sem versenymunka, hanem egy magazin megrendelésére készült, a lényeg, hogy a képeken jól nézzen ki. Nos, ezen a gondolaton szeretnék elindulni.


Hazánkban eddig nem terjedt el, hogy magazin megrendelésére építsen valaki. Ez nyilván köszönhető annak, hogy egyetlen magazin van, az is körülbelül egy éves késéssel hozza le a jellemzően versenymunkákból készült cikkeket. Ebből nyilván kellemetlen az időbeli csúszás (a készítőknek is), de személy szerint örülök, hogy versenymunkákat adnak közre, mert így még mindig tudják tartani a nemzetközi mezőnyben is említésre méltó magas színvonalat (függetlenül a drága papírtól).



Az azonban látszik, hogy megjelentek olyan munkák, amik fotón sokkal szebbek, mint élőben. Ez világszerte jellemző, hiszen az internet és a már okos telefonon is elérhető magazinok ontják magukból az újabb és újabb alkotásokat. Éppen ezért kell fenntartásokkal kezelnünk a képeken látott dolgokat, és helyén kezelni a magazinokban látott maketteket. Ezeknek nem az a célja, hogy tökéletes alkotást tárjanak elénk, hanem egy adott kittet, vagy néhány technikát kívánnak reprezentálni, bár nem mondják ki ilyen direkt módon, a cikkek felépítéséből azért lehet következtetni a hangsúlyokra.



Mindezt miért írtam le? Egyrészt mert eszembe jutott, másrészt, mert jó volna egy kis arcképcsarnokot összegyűjteni azon publikátorokból, akikről magyarul nem olvashattunk eddig, de jelen vannak Európa magazinjaiban, és sok esetben Mosonmagyaróváron is láthatjuk munkáikat. Érdemes figyelni rájuk, hiszen alkotásaik sok esetben mutathatnak utat akár kompozíció, akár egy adott technika terén. Ám ahhoz, hogy megértsük a jelenséget, szükségesnek éreztem leírni a cikkek mögött rejlő motivációt, hogy hogyan készülnek, mert így láthatjuk csak, mire érdemes figyelni.

Külső hivatkozások:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése