2024. június 14., péntek

Versenybeszámoló: Celldömölk 2024

Idén Móvár után eldöntöttük hogy a baráti társasággal ellátogatunk Celldömölkre. Ez a rendezvény általában így vagy úgy, de kimarad az évente rendszeresen látogatottak közül, idén viszont ez másképp alakult.

Billege László ZIL-je nagyon kellemes látvány nyújtott az asztalokon, alkotója több különdíjjal gazdagodva térhetett haza a rendezvényről

Rendezvény:

A Celli makettezésről a nagyközönségnek leginkább a helyi klub vezéralakjai, a Géczy testvérpáros és munkáik jutnak eszébe. A jó kedélyű ikrekkel összefuthatunk úgy a nevezők, ahogy a zsűri körében, vagy éppen a rendezvények környékén, ahol szokásos pipájukkal pöfékelnek.  Azonban nem csak ők maketteznek Vas megyének ezen kis sarkában. A klub tagsága 10-20 ember körül mozog, ami lehetővé teszi számukra a rendezvény önerőből történő zökkenőmentes lebonyolítását. A helyszín a város központi részében található, a kultúrház felső termében. A parkolás a környékbeli utcákban megoldott. Idén a klub logót váltott egy komolyabb megoldásra, bár nekem őszintén szólva a megszállott makettező alakja is szimpatikus volt.


Tóth Zoltán József 1/72-es diorámáját itt is volt alkalmunk lefotózni

Árok Ajtony
Árok Ajtony munkáit főleg 72-es és a 35-ös kategóriákban láthattuk

Klasszikus témák és prezentációs megoldások

1/72-es önjáró tüzérség gyűjteményként együtt bemutatva

Egy ötletes egyedi tálalás mely rögtön felhívja magára a figyelmet

Kategóriák és díjazási rendszer:

A rendezvény többé kevésbé a kisebb versenyekre jellemző kategória bontásokat követi, ömlesztett harcjármű és mester repülő kategóriákkal, ahol különálló munkák és a kompozíciók is helyet kapnak, de ide nevezik a civil mester járműveket is. A szemrevételezéses zsűrizést a rutinos klubtagok végzik külső segítség nélkül. A díjazási rendszer hasonlít a szlovák sorrend nélküli helyezések világához, rugalmasan, valószínűleg maximum 5 díjazott munkát választ ki a zsűri, konkrét sorrend nélkül.

Szmodics Csaba az egyre magasabb szintre fejlesztett weathering megoldásait mutatta be

 valahol Adam Wilder mellet lenne a helye, annyira jól eltalálta az arányokat

Szabó György hozta az ikonikus kék T-55-ösök hangulatát

Mezőny:

Cellen is tapasztalható a kettősség ami a mezőnyt illeti: a kisebb lokális versenyekre jellemző környékbeli versenyzők jelenléte, akik munkáját más rendezvényeken nagyon ritkán láthatjuk, illetve az országos szintű, több helyen felbukkanó versenyturisták. Pár kategóriában a móvári mezőny megjelenése valószínűleg már már kellemetlen minőségi nyomást gyakorolhat a helyi nevezésekre, de az ilyen tendenciákat a szervezők a mester kategóriákba próbálják meg leginkább becsatornázni, mivel ezek azért növelik a munkák és látogatók számát, illetve a minőséget is. Viszont nem tűnik úgy , hogy az inkább helyi játékosoknak nem lenne mit mutatni, mindig akad egy-egy olyan munka ami mellet hosszan elidőzik a látogató, és bizony ezek sokszor a legmagasabb minőséget képviselik. A mezőny a terem közepén lévő körkörösen elhelyezett asztalokon kap helyet. A világítást a szervezők igyekeztek spot fényekkel fokozni, ez látszik némileg a képeken is.

Árok Ajtony 1/35-ös és 1/72-es diorámái

Rigó Attila téli panzer III-asát volt időnk végre élőben is tanulmányozni

Czvik Gábor kiskompozíciója

Róth Zoltán Szolnokról ismerős munkája, itt is jó benyomást keltett

Stílusjegyei alapján szintén Zoltán munkája ahol kihasználja az extrém szintkülönbségekben rejlő kompozíciós lehetőségeket

Egy ritkán látott megoldás, beásott tüzérségi járművel

Gál Tamás legújabb munkája az olasz hadszíntért hozza közelebb

Diorámák:

Véleményem szerint érdemes kiemelni a verseny harcjárműves illetve repülős diorámáit és kis kompozícióit. A hobbi mezőnyben szép számmal jelen vannak a legújabb generáció képviselői. Látszódik az igyekezet a szorgalom, évről évre fejlődés, új ötletek eljárások tesztelése finomítása. A verseny külön érdekessége volt a nagy számú repülős kompozíció, itt igazán érdekes alkotásokkal találkozhattunk, ahol a versenyzők sokszor igyekeztek szakítani a sablonos, vízszintes, reptéri környezetben történő megoldásokkal. Találunk itt roncsokat, extrém szögekben elhelyezett emlékműveket és figura intenzív jeleneteket is.

Billege László a jelek szerint több kategóriában is sikeresen alkot

Egy látványos figurakompozíció kis méretarányban

Extrém beállítások, dinamika -  kimozdulni a megszokott vízszintes helyzetből

A repülőknél jellemző volt a különböző ötletekkel való kísérletezés

Klubkiáltások, börze és különlegességek

A hobbi kategóriákat egy különleges épület kiállítás követte, ezután pedig a helyi klub munkáit bemutató asztalok jöttek. Az terem sarkaiban kapott helyet több vendég klub kiállítása is, a kis mellék termekben pedig a börze egy része illetve egy tematikus Legó bemutatót is láthattunk. A rendezvényen több helyi és országos bolt képviseltette magát, de láttunk itt könyveket és régi maketteket kínáló egyéni árusokat is.

Nem kimondottan szokványos makettek, de szépek voltak

Géczy Zoltán munkáit a klub kiállítás keretein belül csodálhattuk meg

Mester kategóriák

Itt túlnyomó részt a már említett versenyturisták munkái kaptak helyet, a legtöbb munka ismerős volt, de akadtak meglepetések is. A legerősebb talán az összevont harcjármű mezőny volt, viszont a repülőgépek számban kissé elmaradtak, de a minőség kimagasló volt.

Halmos László jégtörője kiemelkedett a hajós mezőnyből látványos tálalásával

Kovács Imre már Szolnokon bemutatott munkáját itt is megcsodálhatta a közönség

A német páncélos-állomány képviselői

 Győrváry Zsolt jól eltalált festése a harcjárműves mezőnyből

A harcjárművek mellett kaptak helyet a civil járművek is, Szabó Ákos munkája

Oláh Mátyás Hellcatje első látásra nem túl látványos festésmintával készült. De a figyelmes szemlélőket, akik közelebb hajoltak, nagy aprólékossággal kidolgozott komplex felületekkel és részletekkel jutalmazta

Szána Szabolcs kedvenc témájában alkotott, modern NAVY gépek


Figurák:

A rendezvény egyik sarkában kaptak helyet a figurás kategóriák, itt már a több helyen látott lépcsőzetes elrendezést választották a szervezők, piros háttérrel. A kissé erős háttér mezőny szinten abszolút kiemelte a verseny ezen részét, és megfelelő teret biztosított a számos nevezett alkotásnak, ahol szintén pár érdekes és magas minőségű munkát láthattunk.

Egy jó sikerült figurás dioráma a mezőnyből, szintén Győrváry Zsolt munkája

Novák Péter legújabb figurája, stílusában és minőségében mindenképp Kovács Olivér iránymutatását érezni rajta

Végszó:

Kellemes szombati napot zártunk, új élményekkel gazdagodva. Valószínűleg minden rendezvénynek megvan a saját kis világa, Cellnél sincsen ez másképpen. Kellemes környezet, kezelhető méretek, a kiállítás tövében helyet kapó kávézó és tér, a közeli étteremben elfogyasztott finom ebéd és beszélgetések mind szép emlék marad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése