2023. október 29., vasárnap

Operation Excel

A táblázatok és számok fogságában

Előző írásunk a harcjárműves zsűrizésről és pontozásról szólt. Ennek második részét olvashatjátok alább, egy kedves barátom tollából, aki évek óta tagja a Moson Show repülős zsűrijének. Ezzel egy másik nézőpontból is megvilágításra kerül a téma, nem kevesebb részletességgel, mint a harcjárműves anyag.

Egy kis nosztalgia

Emlékszem, még kamasz lehettem amikor meghívást kaptam az első Mosonmagyaróvári Makett Versenyre, ráadásul postán, levélben. Történt mindez a '90-es évek végén, Internet még nem, Modell és Makett még igen, már ami a hírfogyasztást és események elérhetőségét illette. Természetesen nem jutottam el se az első, se a második móvári versenyre, lehetőség és tehetség sem volt meg erre. Azonban ami a legfontosabb akkor már kifele, jobban mondva másfelé tekingettem a szabadidő eltöltését illetően. Aztán ahogy teltek, múltak az évek, az emlékek is megkoptak, ahogy felnőttem mások lettek a prioritások. Ki is gondolta volna akkor, a 90-es évek végén, hogy több mint két évtizeddel később újra meghívót kapok, csak már elektronikusat, nem pedig papírt alapút...

A bő lére eresztett bevezetőért elnézést, elfogott a nosztalgia, ebben a pár bekezdésben azonban már az esemény mögött megbújó mechanizmusokról emlékeznék meg. Ez pedig a zsűrizés, minden verseny legkevésbé kedvelt és egyúttal legmegosztóbb pontja.

Elöljáróban is, szerintem a zsűri, ha akar bármiért büntetni vagy dicsérni tud, ugyanakkor soha senki se lesz teljesen elégedett a munkájával. Minderre többféle értékelési technika létezik a versenyeken, akár külföldről, akár belföldről van szó, ezekbe bővebben nem is mennék bele, nem ennek a cikknek a témája, csak röviden és a teljes igénye nélkül, röviden összefoglalva: előszöris van az úgymond szemrevételezéses, avagy amikor az 1-2-3 zsűritag átnézi az adott kategória mezőnyét majd közös megegyezés alapján felállít egy rangsort a legjobbaknak ítélt munkákról. A másik verziója a pontozásos módszer, itt a zsűritagok a mezőny munkáinak nagyobbik részét egyenként kiveszi és közösen egy meghatározott szabályrendszer alapján megítéli. Az összesítés után kialakul egy végső sorrend, ez lesz úgymond a végeredmény. 

Nos, közeledve a cikk témájához, itt van nekünk egy Mosonshow amelyet szerencsére évente látogathatunk, igazi nemzetközi eseménnyé nőte ki magát. Az egyik legfontosabb és legnagyobb makettrendezvény a kontinensen, vajon ennek megfelelő a résztvevő munkák értékelése is? 

Jómagam sok mindenbe belekóstoltam elmúlt másfél évtizedben mióta visszatértem ebbe a szép és változatos hobbiba, de mindvégig a repülők maradtak a kedvenceim. Gyerekkoromban is valamiért ezek a szárnyaló csodák voltak számomra a legizgalmasabbak és úgy tűnik ez már nem is igazán fog megváltozni, így amikor először kaptam felkérést a zsűri munkájának segítésére, természetesen igent mondtam és kíváncsian vártam a lehetőséget, hogy a másik oldalról is véleményt alkothassak. Azóta már nem egy és nem is két Mosonshow múlt el, rengeteg makettet láthattam és értékelhettem, így az emberben előbb-utóbb megfogalmazódik, hogy jó-e, amit csinál és ezt nem csak a makettek építésére értem.

Móváron mindkét típusú zsűrieljárás fellelhető, de én csak a pontozásosról fogok gondolatokat megosztani, mert legtöbbször ebben vettem részt, ezt ismerem.

  1. Nehézségi fok kategórián belül
  2. Tálalás: alap, környezet
  3. Pilóta kivitelezése, festése   
  4. Geometria, fő elemek beállitása: szárnyak, kormányfelületek.
  5. Felületek: ragasztások, tömitések, panelvonalak
  6. Futóművek: futóműaknák, borítók és festésük, kerekek
  7. Légcsavarok: rotorok és festésük (zárt motor és hajtőmű)
  8. Hajtómű: látható vagy megnyitott motor és hajtómű terek
  9. Üvegfelületek: kabintető, ablakok
  10. Kabin: épitése és festése, tehertér, utastér
  11. Fegyverzetek: külső függesztmények, lővegyverek
  12. Nyitott fegyverterek
  13. Megnyitott szerelőterek (radar, stb)
  14. Lámpák: fényszorók, helyzetjelzők
  15. Antennák, merevítő és vezérlő huzalozások 
  16. Festés, matricázás nehézségi foka 
  17. Festés kivitelezése: tisztasága, átszoródás
  18. Felségjelzés, feliratok, matricázás kivitelezése
  19. Üzemeltetési nyomok, antikolás

Nos, fentebb látható egy üres pontozólap, mégpedig a repülőgép kategóriából, ez a mosonshow.hu oldalán meg is található. Látunk itt 19 különböző szempontot megfogalmazva, egész soknak és részletesnek tűnik mindez elsőre.

Itt is van mindjárt az első:

1. Nehézségi fok kategórián belül

Mit is jelent mindez? A zsűri itt azt ítéli meg, hogy az adott makett építése mennyire bonyolult, avagy egyszerű a repülőgép formája alapján. F-14 vagy Mig-21, Me-109 vagy egy B-17, mégse ugyanaz a kettő, nem lehet a körtét a szilvához mérni, igaz?

Bár mindez első hallásra elfogadhatónak tűnik, mégse ilyen egyszerű a helyzet, legalábbis szerintem. Térjünk vissza az első párosra, F-14 vs. Mig-21. Az egyik egy kétszemélyes, duplahajtóműves, duplavezérsíkos, kitéríthető szárnyakkal, nagy mérettel, míg a másik egy kisméretű együléses, cső forma két egyszerű deltaszárnnyal... Nyilván a Tomcat nehezebb, ezért több pont jár neki! 

Vagy mégsem? Aki találkozott már a Tamiya Tomcatjeivel, az sok mindent mondhat róla, csak azt nem, hogy nehéz vagy bonyolult volna a makettet megépíteni. A gyártó minden segítséget megad a makettezőnek, hogy egy szép és könnyen építhető makettet kapjon. Aki hozzám hasonlóan a Kádár-kor gyereke, talán találkozott a megboldogult OEZ/KP vagy manapság egyéb néven előforduló régi öntvényekkel. Ezeken lehet persze nosztalgiázni, pár könnycseppet elmorzsolni, de ez egy nem túl makettezőbarát készlet volt, pedig "csak" egy egyszerű Mig-21-esről beszélünk... Természetesen megemlíthetnénk a Hasegawa régi, de sokáig uralkodó Tomcat családját, amelyek rengeteg buktatót rejtett az építés során és az Eduard modern Mig-21-es szériáját, ami egy egyszerűen és szépen építhető készlet, így már akár védhető is lenne ez a zsűrizési szempont. Azonban meglátásom szerint teljesen téves, anakronisztikus, és szűklátókörű ez az értékelési pont. Pontosan arra nem alkalmas amire valamikor valaki kitalálta. Nem igazi repülők igazi gyártóit pontozunk, hanem az igaziak kicsinyített mását, amelyet a makettgyártók eltérő minőségben és elszántsággal terveztek meg. Attól, hogy a forma kevésbé tűnik komplexnek, nem biztos, hogy a megépítése egyszerűbb!

2. Tálalás: alap, környezet

3. Pilóta kivitelezése, festése




Ezt a két pontot össze is vonnám, sok mindent nem lehet hozzájuk fűzni, azonban az elmúlt évek tapasztalata azt mondatja velem, hogy még mindig nagyon sok az alulméretezett, színben teljesen vállalhatatlan, igénytelen NDK vasúti műfüves "alap". Ezek nem emelnek a munkák színvonalán, sajnos ebben nagyon nagyvonalú idehaza a zsűri, gyakori a "legalább van alatta valami" mentalitás és a jár érte a 3 pont... Ha nincs egy makettnek alapja azt nem az értékelési szempont kihúzásával jutalmaznám, hanem 0 ponttal. Alap nélkül a rendezvényt, a zsűrit és magadat se tiszteled meg, egy rossz/igénytelen alappal a munkádat sem.




4. Geometria, fő elemek beállítása, szárnyak, kormányfelületek

5. Felületek, ragasztások, tömítések, panelvonalak

Egy tipikus checklist, egyértelmű, mérhető, látható szempontok, némi típus vagy makett ismeret mindenképp előnyös.

 6. Futóművek, futóműaknák, borítók és festésük, kerekek 

No de, a 6-os ponttól már elkezdünk belemenni a részletekbe. Nézzünk is pár példát erre... Futóművek, kerekek? Az a legtöbb gépen van, ha nem is kerék, de úszótalp, síléc, stb. biztosan. Mit is nézünk, mit kell látnunk? Rendben vannak-e a futóművek? Dehát azt már ellenőrizhettük a 4-es pontnál... Az alkatrészek csatlakozása? 5-ös pontba ez is belefér... Festés? Szaladjunk kicsit előre, 16-17-es pont. Persze, értem én, valahogy meg kell törni egy makett komplexitását és célszerű lehet a nagy képet több területre bontani, hogy pontosabb képet kapjunk egy makett minőségével kapcsolatban, de felmerülnek itt olyan kérdések, amelyekre nincs válasz. 

Maradjunk a 6-os pontnál az egyszerűség kedvéért, de ez egy olyan kérdés lesz, amely talán bármelyik szempontnál kérdés lehet. Milyen munkát tekintünk 5 pontot érőnek és milyet 0-nak, vagy 1-nek? Az alacsony szám talán könnyebben érzékeltethető, egy fordítva beragasztott futószár, nem elcsiszolt alkatrészek, rosszul megfestett elemek, stb. ezek húzhatják le a pontszámot. No de, ha van egy korrekt geometriás, megfelelő színű, ízlésesen megfestett, lapított gumis versenyzőnk? Ez lehet 5 pont? Na jó, legyen, mi baj lehet belőle? No és ha a következő versenyző ugyanezt előadja, de a gyári helyett egy műgyanta futómű aknát és kereket használt fel, kifestve az aknában található vezetékeket, plusz elemeket, amiket a gyári esetleg nem, vagy nem olyan minőségben tartalmaz? Ez is 5 pont? Mit kap a második versenyző a plusz munkájáért, amit beletett? A pontozólap szerint sajnos semmit... 


Hogy számolunk el a típusok jellegéből fakadóan az eltérésekkel? Egy Bristol Beaufighter futószára összevetve egy Spitfirével hol jelenik meg komplexitásban ezen a skálán? És még hosszan lehetne sorolni az összevetéseket, de érzésem szerint a komplexebb építések megítélését nem segíti ez a mérési módszer, inkább csak összemossa a kategóriákat...

Ugyanakkor feleslegesen hangsúlyt fektet olyan szempontokra, amelyeket semmi sem indokol, hogy különválasszunk. 

9. Üvegfelületek, kabintető, ablakok

14. Lámpák, fényszórók, helyzetjelzők

Érzésem szerint ezek semmit se tesznek hozzá a plusz értékeléshez, viszont egy plusz sor került a táblázatba, de miért is?

 16. Festés, matricázás nehézségi foka

El is érkeztünk a következő szekcióhoz a festéshez, a 16-os ponthoz. Nos ez egy hasonló szintező volna, mint amivel kezdtünk az építésnél, csak itt arról kellene döntenünk, hogy amit látunk azt mennyire volt bonyolult megfestenie az illetőnek. Minél kevesebb színt találhatunk a maketten, annál kevesebb pont jár érte, kivéve a fémfestést, mert azért viszont maximális vagy hasonló jár.

És innentől a 18-as pont kivételével együtt is fogok beszélni ezekről, mert itt egy igen fura és valóságtól elrugaszkodott rendszert vélek felfedezni. Miért is jár magas pontszám a fémnek? Mitől nehezebb festeni mondjuk egy alumíniumot, mint egy barnát? Hát mert a fém festék a finom pigmentjeinek köszönhetően előhoz minden felületi hibát hallom vissza egyből... Ez igaz, de ezt az 5-ös pontban már ellenőriztük, nem lehet érv, lépjünk is tovább. Tökéletes alapozás kell hozzá, mondják a következő kifogást. Ez is igaz lehet, de nem alapozást zsűrizünk. Mi van még? Nehezebb bánni ezekkel a festékekkel... Igen, 30-40 éve valószínűleg olyan festékek lehettek, amelyeket csak jó időben, tökéletesen beállított páratartalomban, két miatyánk és három lábdobbantás után lehetett szigorúan rezzenéstelen arccal megfesteni. Jelezném, hogy jó ideje lehet venni olyan festékeket már fémszínekből is amelyeket pont ugyanúgy lehet használni, mint egy mezei RLM02-őt vagy FS36375-öt... És ha ezen is túllendültünk, és újra megkérdezem, hogy miért is 4 vagy 5 pont? Mert így "szoktuk".... Nekem meg erre csak a no comment marad sajnos.

Aztán itt vannak a manapság elterjedt egyen szürke, a szürke-szürke, vagy akár a 3 és még több színű kamuflázsok. Ahogy fentebb említettem, az általános gyakorlat a minél kevesebb szín, annál kevesebb pont. 

Itt most konkrétan megint azt játsszuk el, mint gyerekkorunkban az autós meg repülős kártyáknál, minél nagyobb szám van ráírva, annál jobb valami. Én viszont úgy gondolom, hogy egy makett végső megjelenését a munka bonyolultságát, a felületi komplexitását nem az fogja befolyásolni, hogy az egyiknél "csak" két színt kellett felvinni a másiknál meg négyet, és az akkor kétszer olyan bonyolult volt... 

Egy makett végső megjelenését a legritkább esetben dönti el a kamuflázsa bonyolultsága, lehet végtelenül unalmas egy Saab Viggen a maga 4 különböző színével, valamint roppant komplex és szemet gyönyörködtető egy haditengerészeti gép a maga "unalmas" szürkéjével. 


Nem szeretnék belemenni mélyebben a témába, elég sok anyag született már színárnyalatokról, textúrákról, modulációról, mire egy makettre azt mondjuk, hogy na kész az alapfestés és jöhet a lakkozás, matricázás, 3-4-5 vagy több más szín is bekerül abba a szimpla kamulfázsba. Természetesen egy többtónusú gépnél is ugyanez a helyzet, de ez nem nehézségi fokmérő, hanem csak idő kérdése.

Talán célszerűbb lenne a festést megkülönböztetni történelmi hitelesség, általános megjelenés, esetleg egyéb más szempont alapján.

Természetesen, mint minden eszközt, ezt is lehet így is, úgy is használni. Azonba mégis, egy kifinomultabb, kevésbé informatikus, checklist jellegű, hanem inkább a makettezés esszenciáját, logikáját megfogó, a zsűri munkáját segítő, és nem táblázatokba és számokba menekülő szempontrendszer ezen valamennyire tudna segíteni. Mindezek mellett leginkább továbbra is a zsűritagok felkészültségén, hozzáértésén, igényességén, összeszokottságán fog múlni a végeredmény...

Addigis, a zsűri elmondhatja, hogy ő csak a rubrikákat ikszelte, nem ismeri a végső számokat, a versenyszervező pedig a vállát vonhatja, ő ezt kapta, ezt "dobta" a gép végül. 

Mi pedig évről-évre újfent megyünk Móvárra, az Eseményre, számolhatjuk az előnevezett maketteket, rójuk a számolatlan börzés köröket, pacsizhatunk a haverokkal és marad az éves Excel lottó és a kérdések, hogy miért kaptál, miért nem kaptál semmit...


Képek:

mosonshow.hu

easy8

kitchecker

pinterest

Tom Radford


2023. október 22., vasárnap

Zsűrizés, pontozás

Magyarországon széles körben elterjedt eszköz a makett versenyek zsűrijében a pontozólap, ami olyan, mint a Modern Talking. Vagy nagyon utálja valaki, vagy nem tud nélküle élni. De miért is jó ez a táblázat, és mik a buktatók? Ezen megyünk most végig harcjárműves szempontból (aztán a második részben majd repülős szemmel is).

Talán ott érdemes kezdeni, hogy ez a dolog nem is tudom milyen régen került kialakításra (ezt talán Vadász István tudná pontosan), és azóta persze már sok módosításon átesett. Istvántól és másoktól is meghallgathattuk már, hogy a pontozólap alapvetően egyfajta igazságosztó eszköz. Ez hivatott biztosítani a zsűri pártatlanságát, a makett teljes körű értékelését, és azt, hogy egy munkát önmagában értékeljenek. Ez eddig jól is hangzik, de azért vannak itt problémák is. Mielőtt ezekre rátérnénk, nézzük a pontozólap előnyeit:

1. Check list

A pontozólap vitathatatlan előnye, hogy check listként szolgál. Vezeti a zsűrit, hogy ne hagyjon ki semmit a makett vizsgálatakor. Van, akinek ez kell, van, akinek csak segít, és van, akit idegesít. De elsumákolni nem lehet, ott van a papíron minden, amit ellenőrizni kell.

2. Jegyzőkönyv

Írásban rögzítésre kerül mindhárom zsűritag értékelése. Dokumentált, visszakereshető, nyilvános, transzparens. Adott esetben még tanulhatna is belőle a makettező. Ezek fontos dolgok.

3. Független

A pontozólap elvileg biztosítaná a zsűri függetlenségét. Elvileg, de erre még visszatérek.

Nem árulok el titkot, hogy mindamellett, hogy elismerem a pontozólap egykori létjogosultságát, sőt, egyes esetekben, egyes zsűritagok esetében ma is annak tartom, én magam nem szeretem ezt az eszközt. Így a negatívumok listája érthetően hosszabb lesz. Ugyanakkor szeretném minden ellenvetésem érvekkel alátámasztani. Kezdjük is az elején.

1. Alapelvek

A pontozólap eredeti és alapvető célja a zsűri pártatlanságának biztosítása. Saját személyes tapasztalatom, hogy ez nem működik. Én maga is ültem olyan zsűri csapatban, ahol a tagok a pontozás mellett is részrehajlók voltak. Nyertem is ilyen zsűritől díjat, és maradtam elismerés nélkül is ilyen zsűri által. Ha valaki barátja, klubtársa, tanítványa munkájával elfogult, ugyan úgy megengedőbb lesz vele, pontokat is tud magasabbat adni, és fog is. Ezt egy táblázat nem fogja soha megszüntetni. Ezt csak és kizárólag következetes számonkéréssel lehet kigyomlálni. Mindig mondom, hogy kérdezzétek a zsűrit, meg, hogy fogadjátok el a döntését. Ezt tartom, de elvétve tapasztalom. És ha valaki meg is kérdezi, miért ez lett az eredmény, csak a saját pontozólapját kaphatja meg, ha óvást nyújt be, csak az ő makettjét zsűrizik újra. Ez nem változtat a részlehajláson, rosszabb esetben a zsűri inkompetenciáján, hozzá nem értésén, esetleg szűklátókörűségén, következetlenségén. Példa képpen a mosonmagyaróvári harcjármű zsűrit tudom hozni. Ott ez mind együtt megvolt. 

Igenis lehetőséget kell biztosítani a zsűrit személyesen megkérdezni, a zsűri névsorát legalább a verseny után nyilvánosságra hozni, hogy mindenki megkereshesse, akit meg akar. Illetve nagyon jó lenne, ha a zsűri munkáját külön helyen meg lehetne tekinteni. Akkor talán a zsűrizés minősége is emelkedne picit.

2. Hibák

A pontozólap nem értékeli a munkát. A pontozólap a hibák feltárására szolgál. Az alapvető probléma, hogy ha valamit nem csinálsz meg, akkor nem 0 pontot kapsz, hanem kihúzzák, nem számít bele a végső %-ba. Pl. valaki nem készít környezetet, akkor kihúzzák. Ha készít, akkor lepontozzák, és feltárják a hibákat, ezzel pedig rontja a %-ot. Ergo abban vagy érdekelt, hogy ne csináld meg, mert csak támadási felületet adsz. A pontozólapon (ha a részlehajlást ki tudnánk küszöbölni) olyan makett kapna maximum pontszámot, amin nincs semmi, szög egyszerű, és minél kevesebb hibázási lehetőség rejt. Ezt még az sem ellensúlyozza, hogy van két nehézséget mérő szempont (lásd. később). 

3. Súlyozás

A pontozólap legalapvetőbb problémája a súlyozás. Ha megnézzük a mosonmagyaróvári makett verseny honlapján elérhető pontozólapot, akkor láthatjuk, hogy a különböző szempontok 5-10-15 pontot érnek. Ezzel egy előre beállított súlyozást alkalmaz minden makettre. Ez alapvető hiba, hiszen minden makettnél más-más arányban járul hozzá a végső minőséghez az építés, a festés, a málha, a környezet, stb. Ezt sajnos nem lehet általánosítani.

4. Előre meghatározott titkos határok

A díjazás megállapításhoz előre meghatározott ponthatárokat alkalmaznak. Ezeket a határokat a nevezők számára előre nem hozzák nyilvánosságra (utólag talán). Tapasztalatom szerint a zsűri sem ismeri (ha el is hangzik, nem jegyzik meg). Így a pontozás végén a zsűri nem tudja, milyen érmet adott a makettnek. Ebből adódik, hogy egy megengedőbb zsűri csapat rengeteg aranyat, egy szigorúbb csapat néha egyetlen bronzérmet eredményez egy kategóriában. Sajnos ezek a ponthatárok nem kategóriánként, hanem az egész versenyre egységesen érvényesek.

5. Értelmetlen szempontok

Nézzük a pontozólap tényleges szempontjait

10 pont - Összbenyomás, tálalás
10 pont - Nehézségi fok kategórián belül
10 pont - Kor és élethűség

15 pont - Építés, ragasztás, csiszolás, tömítés
5 pont - Fő és másodlagos fegyverzet
5 pont - Kiegészítők, felszerelési tárgyak

10 pont - Festés nehézsége
15 pont - Festés minősége
10 pont - Üzemeltetési nyomok, antikolás, koptatás

5 pont - Épített és természetes környezet
5 pont - Személyzet, figurák

Összbenyomás, tálalás

Ez teljesen rendben van, fontos szempont.

Nehézségi fok kategórián belül

Nehéz értelmezni. Elvileg a rosszabb minőségű makettek, vagy bonyolultabb járművek okozta hátrányt kéne itt értékelni. Szerintem ma már okafogyott. A makettek általános színvonala az utóbbi 10-15 évben akkorát javult, hogy nincs már értelme kompenzálni, mert nincs mit.

Kor és élethűség

Alapvető (lásd. A makettezés 3 alappillére). Ezt az összpontszámban 10%-os súllyal értékelni szerintem irreális. Eleve külön értékelni irreális. Minden részletben lehet történelmi pontatlanság. Legutóbb pont az SMC zsűrije futott bele ilyen bakiba, hogy egy 1943 októberétől gyártott járművet állított be 1943 márciusára, a tábla szerint. Ez a kirívó ostobaság vajon tényleg csak 10%-ot ront a végeredményen? Kétlem.

Építés, ragasztás, csiszolás, tömítés

Ezt sem kell magyarázni. 15%-os súly. Hát… nem tudom. Ha nincs rendben, ki sem veszem a makettet. Szerintem, ha itt valaki 10 pont alatt kap (15-ből), az a zsűrit minősíti…

Fő és másodlagos fegyverzet

Ez a sor a repülős pontozólapról maradt itt. Aki harcjárművekkel foglalkozik, tudja, hogy ezt nem kell külön kiemelni. Egy harckocsi fő fegyverzete a löveg. Ez nem különálló részlet, ugyan úgy beépítésre, festésre kerül, mint például a sárvédő. A másodlagos fegyverzet a legtöbb esetben egy párhuzamosított géppuska, ami egy pár mm-es részlet. Tényleg külön soron kéne értékelni? Nem gondolom. Miért nem a futómű, a lánctalp/kerekek kapott külön sort? Az sokkal meghatározóbb pontja egy harcjárműnek.

Kiegészítők, felszerelési tárgyak

Ez lényegében a málha. Megint egy olyan pont, amit ha elhagyok, többet nyerek vele, mint ha elkészítem. Hiszen maximális pontot úgysem kapok rá.

Festés nehézsége

Na, itt megint a teljes elmebaj határát súroljuk. Minden festés nehéz. Ne mondja senki, hogy könnyebb egy egyszínű festés elkészíteni, mint egy 4 színű kamuflázst. Ez egyszerűen nem igaz. Persze leönteni egyszínű festékkel nagyon könnyű, de mi ugye makettezni szeretnénk, ami ennél lényegesen tovább mutat (lásd. A makettezés 3 alappilére).


Festés minősége

Ez talán az építés mellett a legfontosabb szempont. A probléma az, hogy a fegyverzet, a málha, a környezet és a figurák festését nem itt kell értékelni. Ezzel pedig máris elmosódik az értékelés menete. Elég ritka, hogy egy szépen lefestett járművön csak a lövegcső festése rossz. 

Üzemeltetési nyomok, antikolás, koptatás

Ugyan úgy 10%, mint a festés nehézsége. Ezek az anomáliák a legbosszantóbbak. Nyilván ezek fontos szempontok, és a végeredményt döntően befolyásolja, nem 10%-ban. Egy rossz minőségű weathering hazavágja az egész makettet.

A festésnél külön kezeli a használati nyomokat (weathering, kopások, stb.) Az építésnél meg sem említi. Ha meggyűröm a sárvédőt, készítek egy becsapódás nyomot, nem tudok plusz pontot kapni érte. Ha elrontom, valószínűleg kapok mínuszt az építés minőségében. Megint jobb, ha meg sem csinálom.

Épített és természetes környezet

Ismét többet nyerek, ha el sem készítem. Egy komplex, a maketten alkalmazottól teljesen különböző technikákat igénylő eleme az alkotásnak. Összerántjuk egy pontba, és 5%? Ugye mindannyian láttunk már szépen elkészített járművet egy undorító NDK műfűre felvitt hevenyészett saras úton lebegni? 5%...

Személyzet, figurák

Ismét, egy teljesen különböző technikákat igénylő elem, mind építésében, és különösen festésében. 5%...

Ha minden szempontot egy kördiagrammra teszünk, elég színes képet kapunk. Első ránézésre a legnagyobb részek a festés minősége, a kor és élethűség, valamint az építés. Ez eddig rokonszenves is lehetne, de tovább vizsgálva a képet észrevehetünk olyan indokolatlanul nagy súlyt kapó dolgokat, mint a világoszöld és a piros nehézségi fokok. Vagy a fő és másodlagos fegyverzet. Ezek összeadva már annyit nyomnak a latba, mint a teljes festés weatheringgel, koptatással együtt. Így azért már más a kép.

A zsűrizési útmutató (szintén nyilvánosan elérhető) szerint az egyes részegységekre vonatkozó pontszámnál kell értékelni annak a résznek a festését is. Azt feltételezve, hogy a zsűri 50-50%-ban értékeli az építését és a festését az egyes elemeknek (fegyverzet, málha és a kor és élethőséget is) Ha az összpontszám megoszlását nézzük a festés, építés és összbenyomás között, egy egészen szimpatikus arányt látunk kirajzolódni.

Megvizsgálva részletesebben az egyes pontok megoszlását azonban furcsa jelenségeket figyelhetünk meg. A festésre adott pontok a következő képpen oszlanak meg:

Első ránézésre megint csak rendben lennének az arányok. De egy rózsaszínre festett Tigris itt a pontok 13%-át bukja. Pedig ki sem vennénk. A festés nehézsége 21%-át viszi el a pontoknak? Mi alapján? 

Ugyan ez az építésnél így néz ki:

A nehézségi fok itt már 27%! A fegyverzet+málha+figura pedig többet ér együtt (15%), mint a teljes kor és élethűség (11%)? Nehezen hihető arányok ezek!

Összegzés

Mindezt egybe véve úgy gondolom, a pontozólap jelenlegi formájában többet árt, mint használ. Saját tapasztalat, és a szűriből kihallott vélemények alapján mondhatom, hogy a szűri csapatok többségének fogalma sincs, milyen érmet oszt egy adott makettnek. Mondhatjuk, hogy ez jó, mert így majd nem lesz részrehajlás. De igazából mindenki érzi, hogy ez teljesen őrültség. A zsűri, aki értékel, ne tudja, mi kap aranyat? Világos, hogy nem a titkos ponthatárok fogják garantálni a semlegességet, a zsűri kikezdhetetlenségét. Ezek emberi kvalitások, amiket adminisztratív eszközökkel még a legjobb szándék mellett sem lehet kiküszöbölni. Ezek mellett a pontozólap legnagyobb hátránya, hogy torzítja a súlyozást, elveszik a zsűri a részletekben, és nem látja a nagy egészet. És persze a legnagyobb baj, hogy a jutalmazó helyett a szankcionáló pedagógiai elvet követi, amitől az egész társadalmunk szenved évtizedek óta.

De mi legyen akkor? Szemrevételezés? Nos a válasz egyszerű és kézenfekvő lenne. Persze, szemrevételezés. Azonban a helyzet ennél kicsit bonyolultabb. Jelenleg Magyarországon a szemrevételezéses zsűrizés egyfajta degradációt jelent, Pejoratív értelemmel bír. Nem véletlenül. Ugyanis a szemrevételezés során a zsűri jellemzően nem emeli ki a maketteket a mezőnyből részletesebb vizsgálatra. Ez hatalmas probléma, hiszen így félmunkát végez. A szemrevételezéses zsűrizés nem azt jelenti, hogy áttekintve a mezőnyt a zsűri rábök valamennyi munkára, hogy azok jó minőségűek, és kész. Ez után mindegyiket meg kéne vizsgálni ugyan olyan tüzetesen (lehetőleg egymás mellé rakva), mint a pontozás esetén. Sajnos ezt a részt jellemzően megspórolja magának a tisztelt zsűri, jelentősen hozzájárulva a szemrevételezéses zsűrizésbe vetett bizalmatlansághoz. 

Megoldási javaslat

Nem is megoldás, inkább előre lépési lehetőség. A pontozólap szempontjait (racionalizálva) véleményem szerint meg lehetne tartani egyfajta checklistnek, sorvezetőnek. Aki szeretné, használja. Nem tenném kötelezővé. De a makettek értékelését összességükben kéne megtenni. 1-5 skála talán meg is felelne erre. 14 pont a 15-ből lehetne egy arany határa. Így 5-4-3 az arany-ezüst-bronz, míg a 2-1 a lehetne amolyan dicséret. Hasonló rendszer működik a World Expo zsűrijében már régóta. Ha valamelyik zsűritag 1-nél több ponttal eltér, ott valamilyen félreértés, anomália állhat fen, ezeket az eseteket is lehet szűrni. Egy applikációt erre összedobni ma már nem nagy munka. Az pedig egyből gyártaná az adatbázist, lenne sorrend, lista, oklevél. Van tehát alternatíva. De ezt nekünk, makettezőknek kell kikövetelnünk. Hiszen a szervezőt ez nem érdekli, a szűri csinálja, amit mondanak neki. Mi meg ülünk, és kapkodjuk a fejünket, hogy megint milyen agyament eredmények születtek. Vak a zsűri? A legtöbbször nem, csak szar a rendszer.

Fotók:

2023. október 1., vasárnap

A makettezés 3 alappillére

1. Történelmi hűség

Igazából történelmi és technikai, vagy fizikai, logikai hűségről beszélünk. Ez a pillér alkotja a legszorosabb kapcsolatot a valósággal. Éppen ezért ez az alapja minden másnak. A makettezés eszenciája egy valóságos jármű, vagy ember alak méretarányos ábrázolása. A valóság illúziójának alapja, hogy hihető legyen, amit látunk. Ehhez pedig ismernünk kell az eredeti téma történelmi hátterét, technikai felépítését, használatának módját, az abból logikusan következő nyomokat, eszközöket stb. Pl.: tudnunk kell milyen festést alkalmaztak, milyen volt a környezet, sár/por stb. Mennyire volt használt. Melyik alkatrész milyen anyagból készült, mi az, ami rozsdásodott, mi az, ami nem. Hogyan használták, hol kopott jobban, hol kevésbé. Ha egy kis életet akarunk lehelni a makettbe, tudnunk kell milyen szerszámokat használtak a kezelők, milyen málhát vittek, melyik panelt nyitogatták stb. Ezeket az ismeretek az összeállítási útmutatók nem fogják tartalmazni. Ehhez utána kell olvasni, és nyilván a történelem, vagy technikai után érdeklődők itt lépéselőnyre tehetnek szert. De kedves történész kollégák, bármennyire is fontos ez az aspektus, ez „csak” egy a három pillérből. A történelmi hűség alapvető elvárás, éppen ezért, ha itt megállt a történet, az még csak egy alap szintű makett lesz.

2. Az illúzió

A valóság illúziója a makettezés végcélja. Olyan miniatúrákat szeretnénk készíteni, amiről mi magunk, és mások is elhiszik, hogy olyan, mint az igazi. Az első pillér megteremti ennek alapját, de önmagában nem elég ehhez. Szükséges olyan grafikai, már-már térplasztikai eljárásokat bevetnünk, amik kompenzálják a makettek arányosan kisebb méretéből adódó optikai torzítást. Sorolhatjuk a különböző hatásokat, színtorzításokat, fény-árnyék hatásokat. De a használat és a környezet nyomai (weathering) is rendelkeznek ilyen aspektussal. Sokan a weathering eszközeit kizárólag a „művészkedés” eszközeinek tekintik. Pedig a történelmi hűség szempontjából ugyan olyan fontos elemek ezek (pl.: egy kopásmentes Zero, egy tiszta Párduc az Ardennekből ugyan úgy sántít). És természetesen az illúzió szempontjából is fontos a helyes alkalmazásuk. A kopások rendszertelen elhelyezése az annak kitett felületeken és megfelelő méretük, gyakoriságuk ugyan úgy fontos elemei a „hihetőségnek”. Ugyan így a kosz, por, megfolyások, üzemanyag vagy kenőanyag nyomok stb.

3. Tálalás

Méltatlanul elfeledett eleme ez a makettezésnek. Pedig, ha belegondolunk, a saját munkánk, saját magunk megtisztelése. A tálalásról alapvetően az alapok jutnak eszünkbe. Az alap nem csak a pakolást, szállítást könnyíti meg, de a zsűri munkáját is, hiszen van minél megfogni az alkotást. Figyeljünk, hogy minél kevésbé lógjanak ki dolgok (növények, szárnyak stb.) az alapról, mert nem praktikus, és nem is esztétikus. Az alap soha ne legyen érdekesebb, látványosabb, mint maga a makett. Az alap célja, hogy kiemelje a makettet. Kerüljük a képkereteket, vágódeszkákat, laminált padló darabokat. Ezek az igénytelenség legjobb jelzői. Kerüljük az alapba besüllyedő talajt, az alap azért alap, hogy felette legyenek a dolgok. Ha nem így lenne, keretnek hívnánk. Sok esetben egy igényesen pácolt, megfelelő méretű, szépen lecsiszolt alap, egy visszafogott kis táblával a legjobb.

A tálalás azonban sokkal több, mint egy jó alap. A tálalás az esztétikai élménynél kezdődik. Ennek kulcsa pedig a kontraszt. A kontrasztot több szinten lehet és kell is értelmezni.

- Kívülről befelé haladva az alap és a makett közötti kontraszt. Az alap támogatja, kiemeli a makettet, színe, tónusa, mérete és formája mind ezt a célt szolgálja.

- A környezet és a jármű közti kontraszt. Egy repülőnél talán egyszerűbb, de egy harcjármű feladata, hogy beolvadjon a környezetébe. Ez minden, csak nem látványos. Talán a legnehezebb feladat egy harcjárművet az első két pillér betartásával úgy megjeleníteni, hogy kontrasztot alkosson a környezetével.

- A jármű egészén a kontraszt, ami egyrészt a kosz/por/sár és a festés közötti kontraszt, másrészt a terepszín adta kontraszt.

- És talán legvégük a különböző részegységek, panelek, lemezek egymáshoz viszonyított kontrasztja.

A mérték kívülről befelé csökkenjen, különben szétesik a kép. Végül pedig nem árt megismerkedni néhány művészettörténeti alapvetéssel, mint az aranymetszés vagy a háromszög kompozíció