2024. január 27., szombat

Scale Effect

A méretarány hatást sok tudományos terület ismeri. Mindenhol más-más hatást jelölnek vele, de a közös bennük, hogy a méretarány csökkentésével nem minden tulajdonság csökken arányosan. Fizikai kísérleteknél például egy szerkezet 1:1 prototípusa, és az azonos anyagból épített kisebb modell tulajdonságai nem lesznek 100%-ban egyezőek. Hiszen az anyag szerkezet nem méretarányosan kisebb, a rá ható erők (pl. gravitáció) nem méretarányosan kisebb. Ezt figyelembe kell venni a kísérletek kiértékelésénél is. A makettezés lényege a lekicsinyítés. Igaz, mi nem végzünk kísérleteket a makettek fizikai tulajdonságaival, azonban a megjelenésre ugyan úgy hat a méretarány hatás. Egészen konkrétan a színekről van szó.


A színek kisebb tárgyakon sötétebbnek tűnnek. Nagyobb tárgyakon meg világosabbnak. Ennek mértékét több tényező is befolyásolja.

Ma az, ami állandó?

  • A szemünk nem változik. Nyilván, az öregedéssel romlik, de alapvetően, ha ránézünk egy eredeti járműre, és mellette a 35-ször, 48-szor kisebb mására, ugyan azzal a szemmel tesszük. A szemünk által befogadott fény mennyisége, az érzékelés minősége, és ugye, ami nagyon fontos, az agyunk által ebből alkotott kép ugyan az. Persze, mindenki kicsit mást lát, az agy által alkotott kép senkiél sem 100%-ban ugyan az. De a lényeg, hogy a szemünk alapvetően ugyan azokkal a képességekkel rendelkezik, akár makettet, akár az eredeti tárgyat nézzük.
  • A külső fény mennyisége. Nyilván ez függ attól, hogy milyen az idő, kint vagy bent vagyunk, természetes, vagy mesterséges a fényforrás, stb. De a méretarány hatás értelmezésekor egymás mellett vizsgáljuk a makettet és az eredetit, ugyan abban a fényben.

Mi az, ami változik?

  • A tárgy mérete. A makett arányosan kisebb az eredetinél, ezáltal arányosan kisebb felületekkel is rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy bármilyen külső fényforrásunk is legyen (nap, lámpa, vagy mindkettő), kisebb mennyiségű fényt képes visszaverni. Ezért a makettről kevesebb fény jut el a szemünkbe, mint az eredeti tárgyról.

  • Az érzet változik ezáltal. A megfigyelhető hatás, hogy a kevesebb fény hatására ugyan az a szín sötétebbnek látszik. A mérték nagyon sok mindentől függ, de egyértelműen sötétebb. Minél kisebb a felület, annál sötétebb.

  • A háttér is változik. A szemünk látószöge változatlan, vagyis a kép, amit látunk, ugyan akkora. A változás viszont a tárgy méretében jelentős, 35-ször, 48-szor kisebb. Ezáltal a háttérből is ennyivel kevesebbet takar ki. Vagyis a szemünk sokkal többet lát a háttérből, mint az eredeti tárgy esetében. Ez pedig általában nagyobb kontrasztot jelent. Ha a háttér világos, és a makett sötét, ez a színek sötétedésére rásegít. Ha a háttér sötét és a makett világos, akkor ellenkező hatással találkozhatunk.

Mit tehetünk?

  • Az eredeti jármű színének pontos meghatározása nagyon fontos. A kutatások nagyrészt erre fókuszálnak. És ez a makett festés kiinduló alapja. Azonban ahogy nem acélból hegesztjük ipari hegesztővel a makettet - mint az eredetit -, úgy az eredeti színeket sem célszerű változtatás nélkül egy sokkal kisebb tárgyra felfesteni.  Világosítani kell. Melyik színt, mivel, mennyire, ez már egy másik írás témája lesz, hiszen ez is egy külön tudomány.
  • Figyeljünk a weathering hatásaira. A wheatering folyamán az alapszínünk sok lépésben módosulhat. A filterek például pontosan ezt a hatás szolgálják. Az esetek többségében a színeink sötétedni fognak a felhordott plusz módosító rétegektől. Ugyan ez várható a wash-ok (bemosók) használatakor. Az alapszín megválasztásakor kalkuláljuk bele ezen további lépések végeredményre gyakorolt hatását. Erre nincsenek képletek, érzés után megy. Kell némi rutin, tapasztalat, és persze elképzelés. Elsőre nem olyan lesz, mint szeretnénk, ezt fogadjuk el. De tanuljunk belőle, értékeljük a tapasztalatainkat, és a következő makettnél már sokkal jobban fog sikerülni.
  • Játszunk a háttérrel! Nem csak az esztétikum kérdése, hogy egy makett háttere (praktikusan az alap, amire helyezzük) milyen színű. Egy világos makettet kiemelhet egy sötét alap, azonban a részletek el is veszhetnek, ha túl nagy a kontraszt. Egy matt fekete alapon egy fehérre meszelt jármű annyira tud világítani, hogy „kiég a szemünk” és a túlzott kontraszt miatt képtelenek vagyunk a finom részleteket érzékelni. Ugyan így egy világos alapra helyezett sötét jármű egy sötét masszává válhat. Ezért fontos alapra helyezni a makettet, mert így mi választjuk meg a háttér színét. És ezért fontos a helyes színválasztás. Persze itt már csak az ízlés, és elérni kívánt hatás szab határokat.

képek: