2023. december 30., szombat

Nightshift: korunk online tanítója

"mafrends"
péntek esti youtube köszöntés




Mai bejegyzésünk mindenki kedvenc makettező tartalomkészítőjével, Nightshifttel foglalkozik. A főleg harcjárműves körökben népszerű csatorna a maga 350 000 körüli követőjével az utóbbi pár év meghatározó tartalmává nőtte ki magát, valószínűleg a videóin keresztül ismerkedik meg a hobbival a makettezők legújabb generációja. Nézzük honnan jön és mit kínál.
 

Eredet: Martin "Red" Kováč - a versenymakettező és cikkíró

A történet egy Pöstyén (Piešťany, Szlovákia) melletti kis faluban kezdődik, ahol egy fiatal srác (szül. 1991) megismerkedik a makettezéssel és otthonából egy globális márkát épít. Sokan, akik résztvevői voltak a 2010-es évek verseny világának személyesen is ismerhetik Martint illetve a munkáit a rendszeres mosoni, illetve pozsonyi verseny szereplésének köszönhetően.

Egy korai makett a 2010-es évek elejéről
 
Pályafutása, mondhatni szokásosan indul - mint minden kelet európai, aki abban az időben komolyabban gondolta a makettezést - ő is igyekezett átültetni a nyugati makettezés innovációit.
Barátja és mentora, Branislav Herain, 2010-es elejéről sokat segít az alap koncepciók terén, egy ideig igen hasonló is volt a stílusuk. Jó ízlésű munkák, kiváló szín és arány érzékkel. Tanulmányait újság szerkesztésből és publikálásból végezte, amit valószínűleg nagy hatékonysággal be tudott építeni későbbi munkájába.
 
 Branislav Herain

A makettvilág 2010-es években nagyobb fordulatra kapcsol az újítások terén. A verseny ahol ezek megjelennek és összemérik őket, az Euromilitarie, az online tér ahol publikálva vannak mindenki számára elérhetően a Missingy Lynx Constructive Comments fórum szekciója. Az olvasó felé a magazinokon keresztül közvetítik az információkat, SBS, Step by Step, lépésről lépésre cikkek formájában. Az évtized végére a Facebook térnyerése érzékelhető ami véget vet a legtöbb fórumnak.

 

Stílus módosítás és publikációs tevékenység:

Martin legújabb és legkomolyabb inspirációi közül Adam Wildert kell kiemelnünk, sokáig szoros kapcsolatban volt a két alkotó, amíg létezett Adam weathering márkája, rendszeresen promotálta őt. Sok téren átveszi a Wilder megoldásait, komplex építések, eleinte széttöredezett nagy kontrasztú festés egyesítése különféle apró koptatási és felületkezelési eljárásokkal. A másik koncepció, amit igyekszik átültetni az a fotózási stílus és utólagos szerkesztés illetve prezentáció. Jellemzőek az apró kopásokat és különféle miniatűr felelületkezelési eljárásokat mint a hajlakk, speckling, pigmentek és azokban elhelyezett csillogó olaj és egyéb folyásokat kiemelő képek, amelyeknél  viszont meg kell jegyezni, hogy sok esetben a makett eredeti megjelenésétől jelentősen eltér. Valahogy ki kell tűnni a tömegből még jobban. A versenyeken egy aprólékosan kidolgozott felületben gyönyörködhetünk, viszont a magazinokban és az interneten ugyanarról a makettről az extrém kontrasztok világa köszön vissza. A 2010-es évek végére mondhatni elér mindent amit el lehet az akkori körülmények között, magazin címlapok, szokásos termék promós cikkek, eljárások. A verseny világ kezd kifutni, a legtöbb ügyes makettező igyekszik a 2 weathering márka közül valamelyikkel leszerződni, esetleg megélhetés szerűen gyártani a cikkeket, ami ma már nevetségesnek tűnő extrém termék prezentációkká fajul. Az youtube tere viszont növekedést mutat, meglepően amatőrnek ható tartalmak mint az azóta még nagyobb csatornává fejlődött Plasmo jelentős követői bázist kezdenek megszólítani. Wilder cége sosem növi ki magát a két spanyol márka szintjére, dönteni kell, vagy beáll valahová vagy szabadúszóként folytatja az egyre inkább céges kötődésű publikációs környezetben.


A magazinokba szánt képanyag


Két nagyon jó fotós képét raktam ide összehasonlítás képen, megvilágítás természetesen más, de a képek közelebb állnak a makett valós, szabad szemmel értelmezett megjelenéséhez

Dolin


Bradac


 
A kontraszt amit sosem fogsz tudni elérni, csak a photoshop görbék és egyéb eszközök használatával, persze kell hozzá egy nagyon részletes és jól elkészített alap makett, de ilyen formában kizárólag a virtuális térben létezik.



Nightshift az inováció: Adam Wilder 2.0 - finomítva,online, videóban,hetente, ingyen

2019 elején indul a csatornája a videómegosztón, állás mellett, valószínűleg egyfajta kitörésként az eléggé monoton publikációs világból, ami a csatorna felfutása után egy időre teljesen szünetel is. Egy rövid idő után Martinnak sikerül megtalálnia a megfelelő hosszúságú formátumot, néha poénos narrációval és dinamikus munkamenettel ami elkezdi hozni az új nézőket és feliratkozókat. A koncepció látszólag egyszerű: a verseny szintű makettezés eljárásait magas minőségű videón keresztül eljuttatni ingyen a világ minden kis sarkába. Amit ma természetesnek veszünk az sokáig nem volt az. A makettező videó már létezett mint formátum, de általában céges környezetben keletkezett és CD vagy DVD hordozókon kellett megvásárolni, ami valamilyen szinten behatárolta a széles körű elterjedést. A 2010-es évek végére azonban adottak voltak a feltételek: otthoni felhasználók számára olcsón elérhető digitális technika, youtube széles körben elterjedt fogyasztása és a tartalom gyártók számára előnyös üzleti modell ahol részesedést kapnak a bevételekből. Kulcs fontosságú volt maga a makett és bemutatott makettezés színvonala, a videók megfelelő hossza, és a rendszeres, péntek kora esti megjelenés.

2019 végére sikerül megtalálni az ideális tempót és a megfelelő tartalmakat. A Type 5 Chi-Ri videói talán egy új minőséget szállítanak le a nézőknek, ami eddig nem volt tapasztalható az ingyenes tartalmak világában. Az  ezt követő különféle tutorialok alap munkának számítanak még ma is. A leggyakoribb kérdésre videós választ kaphat az érdeklődő: hogy kell festeni, hogyan kell az olajfestékeket használni, hogyan kell egy textúrát, sérüléseket, zimmeritet vagy hegesztést megoldani. Mire ügyeljünk a lánctalpaknál. 
 
2020 elején berobban a Covid járvány, és az azzal kapcsolatos lezárások és otthon ülős megoldások kedvező feltételeket teremtenek a csatorna további erősödéséhez. A számok egyre csak nőnek - úgy ahogy maga a makettezés is ebben az időben - jönnek az első Youtube elismerések és bevételek, melyek lehetővé teszik számára a főállású működést.

Type 5 Chi-Ri
 Pár nagyon intenzív hónap után úgy tűnt a harcjármű alap technikáit már sikerült kimeríteni, ezért természetes fejlődési folyamatnak tűnt a figurák és kompozíciók, diorámák megjelenése. Itt több kísérletezést láthattunk, rengeteg érdekes anyaggal és ötlettel. Érdemes megnézni őket.
 
 Jagdpanther



Nightshift 2.0: márkaszemélyiség a fogyasztóra hangolva

Elnézve a videók minőségét és a rendszerességüket, a tapasztaltabb makettező feltette magában a kérdést, meddig lehet ezt tartani? A válasz hamarosan megérkezett. Először ilyen olyan mini projektek, csökkenő és egyszerűsödő munkafolyamatok formájában. Az abszolút kontrollált és aprólékos munkát felváltották a különféle egyszerűbb eljárások. Egyre nagyobb hagyatkozás az automatizált gyors technikákra, mint a különféle weathering termékek a fekete fújt preshading, ami inkább a 2000-es évek repülős világából való. A figurákra de tulajdonképpen az összes elemre kezdenek jellemzőek lenni a felülről pisztollyal fújt fények, gyors átmosások, extrém sötét árnyékok és kontrasztok. Nincs idő az aprólékos munkára, az elemek finomhangolására. Aztán jött a szokásos "kiégtem" videó és a tartalom gyártás racionalizálása, egy fenntarthatóbb modellre való átállás. Leszerződés az AK-val és más promók beengedése az egykor nagyon büszkén hirdetett független csatornába. Az SMC után nyíltan a "nincs innováció" tábort erősítő kijelentései valahogy előrevetítik mit várhatunk. Cél az effektív, cégszerű megbízható működés és különböző bevételi források stabilizálása. Patreon, ilyen olyan céges promóciók, márka építés. Saját elmondása szerint megjelent egy barátnő is, ami ugye különféle változásokat hoz az ember életébe. Nightshift esetében felmerülnek az innováció és a tömeg szokásos dilemmái. Magas minőséggel be lehet törni a piacra, de hosszú távon nagy tömegek számára ezt a minőséget mennyire lehet vagy érdemes fenntartani. Egyáltalán milyen fontosságot tulajdonítanak a projektek minőségének a nézők? Lehet a rendszeresség, a jó formátum, a megfelelő narráció és az eddig kialakult feliratkozók menedzselése éppen olyan fontos. Keresni kell a működő modellt, ami hozza majd a számokat. (Idő közben Plasmo olyan 740 ezer feliratkozónál jár, korántsem olyan erős projektekkel mint Nightshift.)





Nightshift pályafutása korántsem befejezett történet, kíváncsian várjuk hogy mivel rukkol elő ez a tehetséges alkotó.

 

Mit érdemes tanulni:

eljárások - alap eljárások magas minőségű videókkal. Hogyan kell tisztán befuttatni a részleteket, hogyan működik a hajlakk, fakítás, száraz ecsetelés, hogyan használjunk pigmenteket. Építési trükkök és tanácsok, alap figurázás, dioráma készítés.

ízlés - erről nem esik nagyon szó, de itt már a témaválasztásnál néha megjelenik, az egyes színek és sémák kiválasztása, weathering színek és arányok, dioráma kompozíciók

projekt menedzsment - megfigyelhető hogyan áll össze egy komplexebb makett, feljavítások sorrendje és mikéntje, festési sorrend, lánctalp és befejezés, dioráma projektek kezelése

Mire kell figyelni:

-nincs semmi ingyen, termék és egyéb YT reklám az ár, nyíltan és burkoltan reklámokkal bombáz, melyek befolyásolják a fogyasztói és ezáltal a kreatív (már amennyiben egy termék használata egyáltalán kreatív folyamatnak nevezhető) döntéseket is, ami negatívan hathat a makettezői folyamatra, fejlődésre. Sok esetben az információ nem teljes körű, vagy egyenesen butaság, mint a Mission Models festékek használhatatlansága, Shaderek nagyszerűsége és egyéb hasonló tartalom, ahol persze mindig a szponzorált termék a legjobb.  

-egysíkú munkamenet, a legtöbb videó az úgynevezett "spanyol iskola" céges szintre emelt, termékfelhasználásra optimalizált modellje szerint zajlik, kezdőknek segítség, de rengeteg hasznos technikát egyenesen mellőz és idővel a folyamat monoton és egyforma maketteket eredményez

-átültethetetlen technikák kezdők számára: ezek mögött a makettek mögött évtizedes kemény rutin van, ami 20 perces sétának tűnik, az egy átlagos néző számára maga a lehetetlen. Ha nem sikerül elsőre, ne keseredj el. Amit a videókon látsz, azt úgy kell kezelni mint egy extrém sport, nem mindenki számára elérhető, sok rutin és tanulás előfeltétel. Martin sok esetben eljátssza a lelkes kezdőt, aki mindent először próbál és valahogy mindig sikerül neki, ez a narráció része, egy mese ami neked szól. A lényeg a 10 év rutin és kemény munka, nem a termék amit bemutatnak.

- tanulás, megvalósítás és szórakozás közti különbség. Igyekezz levonni magadnak a látottakból a hasznosat, és átültetni. Végtelen tanulás, vagy szórakozás szerű videózás nem fogja helyetted a maketteket összerakni.

Képek:
Facebook
Youtube
RLM.at